Misno slavlje u Sarajevu

Kardinal Puljić: Nedopustivo je to što su toliki ljudi postali ravnodušni na svakodnevna ubijanja i ratove

Hina

U okrutne zločine kardinal Puljić svrstao je i lišavanje prava na život nerođene djece kao i progone u kojima stradavaju nedužni pretvarajući se u bezimene izbjeglice koji su žrtve igara velikih sila



Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić poručio je u nedjelju vjernicima da slaveći Uskrs hrabro svjedoče vjeru u uskrsloga Krista i pronose  njegovu ljubav za svakog čovjeka odlučno istupajući protiv zločina i nepravde gdje god se oni zbivaju.


Predvodeći misno slavlje u sarajevskoj katedrali Srca Isusova kardinal Puljić je kazao kako se na dan Uskrsa valja posebice sjetiti Kristove žrtve podnesene za spas cijeloga čovječanstva.


“Možda mi danas nismo svjesni dara vjere da možemo i vjerovati i živjeti od Kristova uskrsnuća”, kazao je vrhbosanski nadbiskup.




Podsjetio je kako mnogi prolaze kroz život u raznim kušnjama i traže smisao života a dok takvi to čine oni koji slave Kirstovu pobjedu nad grijehom i smrću svjesni su kako ona daje posebni smisao našim životima pa tako i našoj životnoj borbi i patnjama.


“Slaveći to želimo se obnoviti kako nas ne bi zaskočila niti jedna životna situacija da se u njoj izgubimo”, kazao je kardinal Puljić dodajući kako bi istinski vjernici trebali zračiti unutarnjim mirom savjesti i duše koje je im je donio Krist.


Dodao je kako je stoga dužnost vjernika u vremenu u kojemu žive oduprijeti se onome što urušava čovjeka.


“Strašno je kad čovjek otupi pred strahotama koje se zbivaju”, kazao je vrhbosanski nadbiskup upozoravajući kako je nedopustivo to što su toliki ljudi postali ravnodušni na svakodnevna ubijanja i ratove.


Njegova je poruka kako se na takva zla ne smije ostati ravnodušan  ako se već slavi Uskrs kao svetkovina života po kojoj nas je Krist oslobodio grijeha i donio nam dar oproštenja da bi živjeli svoj život kao graditelji mira.


U okrutne zločine svrstao je i lišavanje prava na život nerođene djece kao i progone u kojima stradavaju nedužni pretvarajući se u bezimene izbjeglice koji su žrtve igara velikih sila.


“Nakon Drugog svjetskog rata zakleli smo se da se nikada više neće ponoviti a zlo se stalno ponavlja. Vidimo da ljudska prava nemaju jednako svi nego ih uvijek imaju oni koji imaju više para i oružja”, kazao je kardinal Puljić pozvavši da se stoga odlučno digne glas u obranu čovjeka, njegova dostojanstva i prava na život.