KONAČNI OBRAČUN SA ‘ŽUTIM PRSLUCIMA’. Francuska vlada planira nasilno ugušiti prosvjede

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS



PARIZ – Konačni obračun u Francuskoj predviđen je za subotu, a pristaše pokreta žutih prsluka pozivaju na prosvjede dok se vlada premijera Emmanuela Macrona priprema za suzbijanje nasilnih prosvjeda nakon prošlotjednih nemira.


Vlasti su zabranile prosvjede na pariškom Champs-Elyseesu i okolici, poprištu nasilja i pljački prošloga tjedna, kao i u ključnim gradskim područjima Toulousea, Marseiilea i Nice.


Vlada, koja je rekla da će ovaj tjedan biti odlučujući, naredila je policiji da onemogući svaki skup na zabranjenim područjima.




Ministri su pojačali retoriku, opetovano nazivajući one koje su sudjelovali u prosvjedima na Champs-Elyseesu “izgrednicima” a ne prosvjednicima.


Vojska je pozvana da čuva vladine zgrade kako bi policija i sigurnosne snage bile slobodne za suzbijanje nereda, a oporba je tu mjeru osudila kao opasnu.


Subota će biti 19. vikend prosvjeda žutih prsluka koji je bio uglavnom miroljubiv u manjim gradovima no u više navrata je prerastao u sukobe sa sigurnosnim snagama u Parizu i drugim gradovima.