Summit G20

KAOS U HAMBURGU Policija traži pomoć, Melania Trump blokirana u rezidenciji

Hina

REUTERS

REUTERS

Prosvjednici su napali policijsku postaju u četvrti Altona, zapalili policijska patrolna vozila i bacali zapaljiva sredstva u blizini željezničke stanice



Hamburška policija zatažila je pomoć kolega iz drugih dijelova Njemačke kako bi obuzdala nasilje koje prati summit G20, zbog kojeg i američka prva dama nije mogla napustiti svoju rezidenciju.


Policija je potvrdila da je hitno zatražila pojačanja zbog mnogih »nedjela« diljem Habruga. Zasad je ozlijeđeno 30 policajaca.


Prosvjednici su napali policijsku postaju u četvrti Altona, zapalili policijska patrolna vozila i bacali zapaljiva sredstva u blizini željezničke stanice, nakon čega je policija uputila upozorenje građanima da izbjegavaju to područje i drže se podalje od prosvjednika.




Više vozila je zapaljeno i na bulevaru Elbchausee, a iznad zapadnog dijela grada diže se gusti crni dim. Stotine prosvjednika u raznim dijelovima grada pokušavaju probiti policijske kordone kako bi poremetili početak summita. Iako policija poziva prosvjednike da se mirno raziđu, sukobi su ipak izbili, posebice na dokovima Elbe i kod prometnog čvora Berliner Tor.


Glasnogovornik Melanije Trump kazao je da prva dama nije mogla napustiti svoju rezidenciju i sudjelovati u predviđenom programu jer njezina pratnja »nije za to dobila zeleno svjetlo policije«.


REUTERS


REUTERS



Njezin suprug Donald Trump bio je prisiljen na mjesto održavanja summita putovati zaobilaznim putevima.


Za tisuću krajnjih ljevičara koji su uzrkovali krš i lom na ulicama Hamburga, njemačka kancelarka nije mogla izabrati bolju lokaciju za summit, piše Reuters.


Gusto naseljen, urbani okoliš omogućuje im da se lako rasprše i sakriju, a grad je pun simbola bogatstva koje oni preziru, od 800 milijuna dolara vrijedne koncertne dvorane Elbphilharmonie do brodogradilišta u kojima se grade luksuzne jahte.


REUTERS


REUTERS



»Naš je cilj probiti se u plavi i na kraju u crvenu zonu«, kazao je Christian Blank iz protuglobalizacijskog pokreta Attack.


Skupina »Block G20 – Obojite Crvenu zonu« je ranije objavila da će sve učiniti kako bi poremetila održavanje summita.