Kuba

Još jedna zemlja u kojoj je to dosad bilo potpuno nezamislivo otvorila vrata legalizaciji gay brakova

Hina

Reuters

Reuters

»To bi otvorilo vrata daljnjem napretku prema legalizaciji istospolnih brakova«, smata novinar i gay aktivist Francisco Rodriguez koji je i član vladajuće Komunističke partije

Nacrt novog ustava koji je kubanski parlament počeo razmatrati u subotu otvara put za legalizaciju istospolnih brakova, jednog od glavnih zahtjeva lokalne LGBT zajednice. Nacrt u članku 68. brak definira kao »dobrovoljnu zajednicu dvoje ljudi, bez navođenja spolova«, prenose lokalne novine Granma.

Trenutni ustav iz 1976. brak definira kao »dobrovoljnu zajednicu muškarca i žene«.


»To bi otvorilo vrata daljnjem napretku prema legalizaciji istospolnih brakova«, smata novinar i gay aktivist Francisco Rodriguez koji je i član vladajuće Komunističke partije.


Nacrt »uključuje i principe nediskriminacije na temelju seksualne orijentacije ili roda« što bi moglo omogućiti »nove legalne standarde i politike« zaštite prava LGBT zajednice na Kubi, ističe Rodriguez i dodaje kako je »ovo prvi korak« i da »borba neće biti laka«.




Seksualne manjine su nakon revolucije Fidela Castra 1959. stigmatizirane, a homoseksualci su zlostavljani i čak slani u kampove na »preodgoj«. Marginalizacijom im je zabranjeno i zaposlenje u javnom sektoru. Fidel Castro je 2010. priznao »nepravdu« počinjenu prema homoseksualcima u prošlosti.


Kubanska narodna skupština radi na reformi ustava iz 1976. kojoj je cilj zadržavanje socijalističke naravi tog dokumenta, ali prilagodbu novom ekonomskoj i društvenoj eri.O novom ustavu se mora glasati do ponedjeljka, nakon čega će biti poslan na referendum prije konačnog usvajanja.