Čuvanje okoliša

Još jedna zemlja odlučila je odmah zabraniti plastične vrećice

Hina

Pixabay.com

Pixabay.com

''Kada bismo ih spojili, vrećicama bi mogli omotati Zemlju sedam puta svakih sat vremena'' i poput većine plastičnog otpada jedva da se uopće recikliraju, rekao je čelnik UN-a za okoliš Erik Solheim



Novi Zeland postao je u petak još je jedna zemlja koja je zabranila upotrebu jednokratnih plastičnih vrećica, a premijerka Jacinda Ardern ističe kako je ta mjera koja će se provesti iduće godine ”značajan korak” u smanjenju onečišćenja okoliša.


Novi Zeland upotrebljava ”na stotine milijuna” jednokratnih godišnje, a većina završi u moru ugrožavajući životinje, napominje Ardern.


”Trebamo biti daleko pametniji u načinu na koji upravljamo otpadom, a ovo je dobar početak … Ukidamo uporabu plastičnih vrećica kako bismo mogli bolje paziti na okoliš i ugled Novoga Zelanda kao čiste i zelene zemlje”, zaključila je Ardern.




Premijerka kaže kako je njena koalicija, uključujući Zelenu stranku, hrabro odgovorila ekološkim izazovima i ”baš kao i u slučaju klimatskih promjena, radimo na značajnim koracima kako bismo smanjili plastično zagađenje tako da taj problem ne naslijede naša djeca”.


Plastične vrećice jedna su od najčešćih vrsta otpada na obalama Novog Zelanda, pa je potez vlade pozdravila i aktivistička skupina Greenpeace.


”Ovo bi mogao biti veliki korak naprijed u rješavanju plastičnog zagađenja u oceanima i prvi važan korak u zaštiti morskog životinjskog svijeta, poput kornjača i kitova”, rekla je aktivistica Greenpeacea Emily Hunter.


Izvještaj Ujedinjenih Naroda iz lipnja navodi kako se godišnje u svijetu koristi pet trilijuna plastičnih vrećica, gotovo deset milijuna svake minute.


”Kada bismo ih spojili, vrećicama bi mogli omotati Zemlju sedam puta svakih sat vremena” i poput većine plastičnog otpada jedva da se uopće recikliraju, rekao je čelnik UN-a za okoliš Erik Solheim.


UN napominje kako je do sada više od 60 zemalja uvelo zabranu i pristojbe na sve jednokratne plastične predmete, poput vrećica.


No za prave promjene potrebno je bolje upravljanje otpadom, financijski poticaji za promjenu navika kupaca i ulaganje u alternativne materijale, stoji u izvješću.