Prisilni seks

Jedna od šesnaest žena doživjela seksualni napad “sive zone”

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Američko istraživanje pokušalo je rasvijetliti rasprostranjenost seksualnih napada iz tzv. "sive zone", a sudjelovalo je preko 13,300 žena iz SAD-a starosti između 18 i 45 godina.



Teško je još uvijek procijeniti koliko su učestali seksualni napadi na žene s obzirom da se oni nedovoljno prijavljuju. Nažalost, puno je i onih napada koji pripadaju tzv. “sivoj zoni”, a to su prisilni seks i silovanje partnera koji gotovo uvijek ostaju skriveni “pod tepih”.


Američko istraživanje iz JAMA Internal Medicine pokušalo je rasvijetliti rasprostranjenost tih seksualnih napada, a rezultati su zapanjujući, objavljuje Rolling Stone. U istraživanju je sudjelovalo preko 13,300 žena iz SAD-a starosti između 18 i 45 godina, a ispitane su u razdoblju od 2011. do 2017. godine.


Verbalno i fizičko nasilje


Čak jedna od 16 žena, odnosno njih oko 6%, izjavilo je da njihov prvi seksualni odnos nije bio konsenzualan odnosno smatra se prisilnim seksualnim činom.




Više od polovice – njih 56%, rekle su kako su bile verbalno natjerane na seks, dok je 25% bilo izloženo i fizičkom nasilju. Istraživanje se fokusiralo i na dob djevojaka i posljedice tog čina, pa je tako dokazano kako je većina imala tek oko 15 godina kada se dogodio prisilni prvi seksualni odnos, a nažalost mnoge su nakon toga imale probleme s menstruacijom i zlouporabom droga, kao i neželjenom prvom trudnoćom.


– Postojeća istraživanja nemaju velik broj sudionika i podaci nisu uvijek reprezentativni na nacionalnoj razini. Ovo je prvo istraživanje u SAD-u koje je procijenilo utjecaj ovog posebno traumatiziranog oblika seksualnog napada, naglasila je za Rolling Stone dr. Laura Hawks, glavna autorica ove studije.


Depresija i tjeskoba


Posljedice seksualnog napada kao što su depresija, tjeskoba, PTSP ili zlouporaba droga nažalost ne iznenađuju te su one već i potvrđene različitim istraživanjima, a ovom studijom dodani su i problemi s bolnim zdjeličnim ili ginekološkim stanjima kasnije u životu.


Iz studije naglašavaju kako bi broj zlostavljanih žena zasigurno bio još veći kada bi bile ispitane i one preko 45 godina. U svijetu je trenutno aktivan pokret #MeToo koji je zaslužan za podizanje nacionalne svijesti o seksualnom napadu, a on je i doprinio tome da se žene osjećaju sigurnije u otkrivanju napada i dobivanju stručne pomoći.