Nedavno otkriveno

Je li stigao novi SARS? I drugi pacijent preminuo od zagonetne virusne upale pluća

Hina

Foto iStock

Foto iStock

Zdravstveno stanje pacijenta koji se razbolio 31. prosinca pogoršalo se nakon pet dana praćeno akutnom upalom srčanog mišića, nenormalnim radom bubrega i zatajenjem rada više organa, dodaju zdravstvene vlasti



Zagonetna virusna upala pluća koja se pojavila u središtu Kine i koje virus pripada istoj skupini kao i SARS, odnio je i drugu žrtvu, priopćile su u četvrtak zdravstvene vlasti.


Šezdesetdevetogodišnji muškarac umro je u srijedu u Wuhanu, gdje je prošlog mjeseca bolest prvi put otkrivena, priopćilo je općinsko povjerenstvo za higijenu i za zdravlje na svojoj mrežnoj stranici.


Zdravstveno stanje pacijenta koji se razbolio 31. prosinca pogoršalo se nakon pet dana praćeno akutnom upalom srčanog mišića, nenormalnim radom bubrega i zatajenjem rada više organa, dodaju zdravstvene vlasti.




Po najnovijim informacijama, najmanje je 41 bolesnik zabilježen u Kini, među kojima je pet u teškom stanju.


Ova upala pluća potiče strah od ponovnog pojavljivanja veoma zaraznog virusa tipa SARS (teški akutni respiratorni sindrom) koji je 2002. i 2003. odnio oko 650 života u kontinentalnoj Kini i u Hong Kongu.


Istragom kineskih zdravstvenih vlasti utvrđeno je da su neki pacijenti prodavali na veletržnici u Wuhanu, gdje se nude riba i plodovi mora.


Općina je naredila da se tržnica zatvori i provede dezinfekcija i analize.


Usto su dva slučaja te bolesti otkrivena na Tajlandu i u Japanu, čije vlasti tvrde da su pacijenti prije hospitalizacije boravili u Wuhanu.