Sastanak Di Maio - Salvini

Italija ide prema antiestablišmentskoj vladi, Europa zabrinuta

Hina

Reuters

Reuters

Dvojica čelnika trebaju se u subotu sastati u Milanu kako bi »pripremili program buduće vlade promjena, ako uspijemo«, rekao je Di Maio. Moramo raditi »jako brzo«, dodao je Salvini. Ne uspiju li, obojica najavljuju brz povratak na birališta



RIM Luigi Di Maio i Matteo Salvini, predsjednici antisistemskih stranaka u Italiji, u petak su u Rimu razgovarali o programu sastavljanja zajedničke vlade pod budnim okom zabrinutih čelnika Europske unije koji su sudjelovali na konferenciji o stanju EU-a u Firenzi.


»Ostvarujemo znatan napredak u vezi s programom vlade pošto smo postigli veliku suglasnost o pitanjima koji su Talijanima na srcu«, rekao je Luigi Di Maio, predsjednik Pokreta 5 zvijezda (M5S, antisistemski) nakon sastanka s Matteom Salvinijem, predsjednikom Lige (desnica).


Dvojica čelnika trebaju se u subotu sastati u Milanu kako bi »pripremili program buduće vlade promjena, ako uspijemo«, rekao je Di Maio. Moramo raditi »jako brzo«, dodao je Salvini. Ne uspiju li, obojica najavljuju brz povratak na birališta.




Kako pišu talijanski mediji, već u nedjelju trebaju o ishodu pregovora izvijestiti predsjednika Sergija Mattarellu koji bi, bude li trebalo, mogao u ponedjeljak imenovati predsjednika vlade o kojemu bi se dogovorili.


Na forumu u Firenzi predsjednici Europske komisije Jean-Claude Juncker i Europskog parlamenta Antonio Tajani izrazili su zabrinutost zbog rasta populizma u Italiji i drugdje.


»Biti dobar Talijan znači biti i dobar europski građanin. To se mora glasno opetovati, osobito sada«, istaknuo je Tajani.


Tisak u petak nije spekulirao o imenima u novoj vladi.


Čini se da ove dvije stranke ne računaju ni s Di Maiom ni sa Salvinijem za premijersku dužnost i tvrde da traže osobu koja neće biti povezana ni s jednim ni s drugim, a istodobno će biti politička i kadra dati jamstva inozemstvu.