Odsječeni od svijeta

Iscrpljeni, gladni i žedni: UN uputio hitan poziv na donacije za spašene u Nepalu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



KATMANDU – UN je uputio hitan poziv na donacije za milijune spašenih u potresu u Nepalu kojima nedostaje namirnica, lijekova i pitke vode u glavnom gradu Katmanduu i ruralnim područjima odsječenima od svijeta u kojima je spašavanje u četvrtak ometala snažna kiša.


Pet dana nakon potresa jačine 7,9 u kojemu je poginulo gotovo 5500 osoba a više tisuća ih je ozlijeđeno u toj maloj himalajskoj zemlji, masovna humanitarna pomoć nastavlja pristizati u četvrtak, ali logističke poteškoće usporavaju distribuciju preživjelima – iscrpljenima, gladnima i žednima.


U srijedu su izbili sukobi u Katmanduu između interventne policije i tisuća osoba koje su se nadale napustiti grad u autobusima koje je obećala vlada.




S obzirom na širinu katastrofe, UN je uputio poziv za donacije u visini 415 milijuna dolara za prvu ruku, procjenjujući da je uništeno 70.000 kuća a 530.000 ih je oštećeno u 39 od 75 okruga u zemlji.


Vlada je priznala da se ne može nositi s opsegom katastrofe s obzirom da se radi o najpogibeljnijem potresu unazad više od 80 godina u Nepalu.


Brojna sela među onima koja su teško stradala nalaze se u zabačenim područjima Himalaje, posebno teškog pristupa.


“Trebat će tri mjeseca da se odgovori na hitne potrebe prije nego počne ponovna izgradnja”, izjavio je koordinator UN-a za Nepal Jamie McGoldrick.


UN i njegovi donatori neposredno će opskrbiti šatorima 500.000 osoba bez krova nad glavom, ali i medicinskim materijalom, vodom i sanitarnom opremom 4,2 milijuna osoba.


Po UN-u osam od 28 milijuna stanovnika te zemlje zahvaćeno je katastrofom, od kojih 1,7 milijuna djece.


Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je telefonski s nepalskim premijerom Sushilom Koiralom uvjeravajući ga da će učiniti “sve što je u njegovoj moći” da pomogne stradalima.


Uspon na Everest moći će se nastaviti za tjedan dana usprkos potresu koji je prouzročio lavinu u kojoj je poginulo 18 osoba na najvišem vrhu na svijetu, kazao je u četvrtak dužnosnik nepalske vlade Tulsi Gautam.


Od subotnjeg potresa u zemlji je zabilježeno još 102 podrhtavanja tla jakosti veće od 4 po Richteru od kojih je najjači bio u nedjelju jakosti 6,7 po Richteru.