Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Ispis članka: Gruzijska vlast optužuje oporbu za formiranje vojske - Novi List

NoviList.hr

Gruzijska vlast optužuje oporbu za formiranje vojske

Prosvjednici u Gruziji uporno traže odlazak predsjednika

27. svibanj 2011 21:00

Napisao: HINA

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je oporba vrbovala više od 3.500 boraca kako bi srušila režim predsjednika

Foto AP

TBILISI Nakon što brojni gruzijski građani danima prosvjeduju tražeći odlazak predsjednika Mihaila Sakašvilija, gruzijsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je u četvrtak da je oporba vrbovala više od 3.500 boraca kako bi srušila režim predsjednika.

Ministarstvo je potkrijepilo tu tvrdnju priznanjem predstavnika oporbe u tom smislu.

Ministarstvo je na televiziji Rustavi-2 objavilo snimku razgovora čelnika oporbene stranke Narodne skupštine koju predvodi Nino Burdžanadze, na kojoj su njezin suprug Badri Bitsadze, umirovljeni general Guja Učava i još jedan čelnik, Irakli Batjašvili.

Trojac na snimci razgovara o ustroju postrojba s iskusnim vojnicima radi napada na policiju u prigodi održavanja oporbenih prosvjeda. Po njihovim riječima, vrbovana su ukupno 3.782 čovjeka.

»Tri tisuće iskusnih i dobro organiziranih ratnika, koji imaju potporu golemog mnoštva, bit će nemoguće poraziti«, istaknuo je Batjašvili.

Objavljeno je i priznanje generala Učave, snimljeno tijekom razgovora s policajcima, u kojemu tvrdi da raspolaže s 3.582 borca opremljena palicama i štitovima.

Dvije osobe, među kojima jedan policajac, poginule su, navode vlasti, u naletu automobila kojim je pristaša oporbe bježao s mjesta na kojemu su se održavali prosvjedi protiv predsjednika države.