Prosvjedi u Sjevernom moru

Greenpeace jača prosvjed: Unatoč uhićenjima, poslali još dvoje ljudi na naftnu platformu

Portal Novilist.hr

FOTO/Greenpeace UK, Twitter

FOTO/Greenpeace UK, Twitter

"Ne možemo odustati i dopustiti da naftni divovi nastave poslovati kao i obično jer to znači odustajanje od naseljive planete i budućnosti naše djece. Vlada Velike Britanije najavila je cilj nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine - počeli smo ga provoditi."



Prosvjedi Greenpeacea protiv BP -a dobivaju na snazi, stavljajući još dva aktivista na platformu u Sjevernom moru u Cromarty Firthu, nekoliko sati nakon što je policija uklonila druge aktiviste, javlja britanski Guardian.


Skupina za zaštitu okoliša izjavljuje da su se dva aktivista ukrcala na postaju Transocean u petak u četiri sata ujutro.


Dogodilo se to šest dana nakon što su prva dvojica uspjela prosvjedovati protiv planova BP-a da iskoristi opremu za proširenje svojih operacija na polju Vorlich u Sjevernom moru.




Naftna platforma “Paul B Loyd Jr” je platforma od 27.000 tona nazvana po izvršnom direktoru za naftu koji je osnovao tvrtku za bušenje. Ista je sada dio grupe Transocean.


U ime BP-a, Transocean je upravljao platformom “Deepwater Horizon” koja je u travnju 2010. eksplodirala u Meksičkom zaljevu, ubivši 11 naftnih radnika i ispuštajući 4 milijuna barela nafte u more.


FOTO/Deepwater Horizon, Wikipedia


FOTO/Deepwater Horizon, Wikipedia



Od početka prosvjeda bilo je devet uhićenja. U petak ujutro, dva aktivista su se pojavila na sudu u Invernessu, nakon što su se ranije ovog tjedna pojavila njih trojica. Svi su optuženi za remećenje javnog reda i mira. Nalog je izdan za četvrtog optuženika koji se još nije pojavio na sudu.


“Odustajanje od budućnosti naše djece”


John Sauven, izvršni direktor Greenpeacea (UK), izjavio je da su prosvjednici planirali ostati na platformi koliko god mogu. “BP ide na bušenje nove bušotine koja će im omogućiti pristup do 30 milijuna barela nafte – nešto što si ne možemo priuštiti usred klimatske krize”, rekao je.


“Ne možemo odustati i dopustiti da naftni divovi nastave poslovati kao i obično jer to znači odustajanje od naseljive planete i budućnosti naše djece. Vlada Velike Britanije najavila je cilj nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine – počeli smo ga provoditi.”, dodaje. 



Greenpeaceova odluka o nastavku izravne akcije smatrat će se vrlo provokativnom od strane BP i Transoceana, američke tvrtke koja upravlja postrojenjem u ime BP-a, ali i od strane Scotland policije.


Dvanaest pripadnika specijalne policije


Transocean je u utorak odredio škotski sudski nalog kojim je Greenpeaceu i njegovim aktivistima naloženo da napuste platformu.


Policija je upotrijebila oko 12 specijalaca koji su helikopterom odletjeli na platformu, da bi u četvrtak navečer uklonili i uhitili dva prosvjednika na postolju i sidru.


Lokalni policijski zapovjednik George MacDonald,  izjavio je u četvrtak navečer da su prosvjedi Greenpeacea bili potencijalno nepromišljeni i da su mogli ugroziti ljude, što je poruka koju je ponovila BP.



“Posebna priroda ovog prosvjeda na naftnoj platformi unutar morskog okoliša učinila je ovo izuzetno složenom i izazovnom operacijom”, rekao je MacDonald.


BP je u četvrtak navečer optužila Greenpeace za organiziranje opasnog podviga koji je ugrozio ljude.


“PR – kaskade”


“Mi dijelimo zabrinutost prosvjednika zbog klimatskih promjena, podupiremo pariški sporazum i predani smo tome da odigramo svoj dio kako bismo unaprijedili energetsku tranziciju”, navodi tvrtka.


“Međutim, napredak u budućnosti s nižim ugljikom ovisit će o okupljanju, razumijevanju perspektive jednih drugih i radu na pronalaženju rješenja, a ne opasnih ‘PR-kaskada’ koje pogoršavaju podjele i stvaraju rizike za život i imovinu.”, dodaju.



Optužbe prosvjednicima uključuju tvrdnje da su se ukrcali na naftnu platformu bez dopuštenja ili zakonskih ovlasti, odbili napustiti zemlju, vezali se za platformu i prekršili mir.


Transocean može poduzeti daljnje pravne radnje protiv Greenpeacea, potencijalno tužiti grupu za zaštitu okoliša zbog štete ili oduzimanja imovine, objašnjava Guardian, dodajući da kompanija nije odgovorila na njihove upite.



Na Twitteru se širi oznaka #NoMoreOil, a proziva se i spomenuta kompanija.