Clinton mu čestitala

Gotovo je! Donald Trump ulazi u Bijelu kuću: ‘Bit ću predsjednik svih Amerikanaca’

Hina

Reuters

Reuters

Vrijeme je da se u Americi prekinu podjele i da nastavimo zajedno kao jedan jedinstveni narod. Bit ću predsjednik svih Amerikanaca, rekao je u govoru Trump i dodao da će iskoristiti svoje poslovno iskustvo da pomogne Americi



Sve prognoze koje su uoči predsjedničkih izbora u Americi govorile da će se raditi o mrtvoj trci do zadnjeg trenutka, potvrdu su dobile i s početkom prebrojavanja glasova. No procjene da u Bijelu kuću “za prsa” zasjesti demokratska kandidatkinja Hillary Clinton, ipak su pale u vodu. Kontroverzni kandidat republikanaca Donald Trump novi je predsjednik SAD-a.


Reuters


Reuters


Reuters


Reuters





NOVO! 9:20 – Republikanski kandidat Donald Trump pobijedio je na predsjedničkim izborima zahvaljujući iznenađujuće dobrim rezultatima u državama koje su središte američke industrije. Malo tko se nadao da će Trump ‘pomesti’ u gotovo svim neizvjesnim državama, naročito ne u onima koje su naginjale demokratima poput Pennsylvanije i Wisconsina. S njima je Trump osigurao nedostižnih 288 elektora.


Njegova protukandidatkinja Hillary Clinton nazvala ga je i čestitala mu na pobjedi.


NOVO! 9:18 – Republikanci su na izborima u utorak zadržali kontrolu i nad Senatom i nad Zastupničkim domom Kongresa, objavila je u srijedu stranka na Twitteru nakon što su objavljeni izborni rezultati u ključnim državama.


NOVO! 8:52 – Trump se trijumfalno obraća pristaša, ali i poziva na pomirenje.



– Upravo sam primio poziv državne tajnice Clinton. Čestitala nam je na pobjedi, a ja sam čestitao njoj i njezinoj obitelji na vrlo dobroj kampanji. Dobro se borila. Hillary je dugo i naporno radila i vrlo smo zahvalni i veliki smo joj dužnici zbog službe našoj zemlji. Vrijeme je da se u Americi prekinu podjele i da nastavimo zajedno kao jedan jedinstveni narod. Bit ću predsjednik svih Amerikanaca, rekao je u govoru Trump i dodao da će iskoristiti svoje poslovno iskustvo da pomogne Americi. Najavio je obnovu autocesta i infrastrukture na čemu će, tvrdi, zaposliti milijune ljudi.


– Udvostručit ćemo ekonomski rast. Amerika više neće pristati na ništa manje od najboljeg, rekao je još Trump, koji je u govoru spomenuo i brigu za ratne veterane, ali i partnerski odnos koji će tražiti na vanjskopolitičkom planu.



NOVO! 8:49 – Gotovo je! Trump sada ima 279 elektorskih glasova, Clinton je ostala na 218.


NOVO! 8:29 – Trump je pobijedio i u Wisconsinu koji nosi deset elektorskih glasova. Projekcije New York Timesa govore da mu trebaju još samo četiri elektora za pobjedu – ima 266 elektorskih glasova, Clinton ima 218.


NOVO! 7:58 – Glavna kanadska useljenička internetska stranica srušila se, a Novi Zeland je izvijestio o pojačanom interesu američkih građana dok se republikanski predsjednički kandidat Donald Trump u srijedu bliži Bijeloj kući. Internetska stranica kanadskog ureda za imigraciju nekoliko se puta rušila u utorak navečer dok je Trump preuzimao vodstvo u nekoliko velikih država a njegovi izgledi za pobjedu rasli. U Novom Zelendu imigracijski dužnosnici su izjavili za Reuters uoči glasovanja da je internetska stranica New Zealand Now, koja se bavi dozvolama boravka i studentskim vizama, imala 1593 registracije američkih građana od 1. studenoga – što je više od 50 posto u samo sedam dana u usporedbi s tipičnom mjesečnom registracijom.



NOVO! 7:41 – CNN javlja da je Trump osvojio i Aljasku koja donosi tri elektorska glasa. Time je Trump stigao do 247 elektorskih glasova, dok je Clinton ostala na 215.


NOVO! 7:32 – Američka televizija Fox već je proglasila Trumpovu pobjedu u Wisconsinu, ali zasad je jedini američki medij koji je to učinio. Clinton je i sama oko tri ujutro priznala da je utrka neočekivano tijesna i da se ne odvija dobro, suprotno većini anketa uoči izbora.


»Što god se dogodilo večeras, hvala vam za sve«, napisala je na Twitteru. 


NOVO! 6:10 – CNN javlja da je Trump pobijedio i u Iowi. Prednost je povećao na 238 elektorskih glasova, nasuprot 209 za Clinton. Trump je osvojio i Georgiju, s kojom po nekim prognozama ima 244 elektorska glasa čime se iznimno približio ulasku u Bijelu kuću, jer mu projekcije i u Wisconsinu, Michiganu i Arizoni daju malu prednost. Wisconsin nosi 10 elektorskih glasova, Michigan 16 a Arizona 11 te bi osvojivši samo prve dvije države Donald Trump imao točno 270 glasova koliko je potrebno za ulazak u Bijelu kuću. Još uvijek nisu poznati rezultati ni za Pennsylvaniju koja nosi 20 elektorskih glasova i gdje je rezultat izjednačen, kao i u New Hampshireu.


Prema projekciji Guardiana, Trump ima 244 elektorska glasa, Clinton 215.



NOVO! 5:58 – Prema trenutnom stanju, Trump ima 232 elektorska glasa, Hillary Clinton 209. 


NOVO! 5:30 – Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump osvojio je Floridu i Sjevernu Karolinu i time se na korak približio pobjedi na američkim predsjedničkim izborima, ali je Hillary Clinton osvajanjem Colorada zasad ostala u igri za ulazak u Bijelu kuću. Američki mediji su rano u srijedu Trumpa proglasili pobjednikom na Floridi i Sjevernoj Karolini, dvjema saveznim državama koje su ključne za ulazak u Bijelu kuću. Pošto je ranije Trump osvojio i Ohio, postalo je jasno da će demokratska kandidatkinja Hillary Clinton do kraja izborne noći morati osvojiti sve preostale ‘swing’ države želi li postati predsjednicom. Osvajanjem Colorada ostala je u igri za Bijelu kuću, ali kako bi to i ostvarila mora pobijediti u Pennsylvaniji, Michiganu i Wisconsinu, koji se u međuvremenu također pretvorio u neizvjesnu državu, te u New Hampshireu ili Nevadi.  Clinton je očekivano osvojila Kaliforniju, Oregon i Havaje, a Trump Idaho i Utah. Po trenutnom stanju u izbornom kolegiju, Trump ima 217, a Clinton 202 elektora. Za pobjedu ih je potrebno 270.


Kako rastu izgledi Donalda Trumpa za pobjedu, tako stižu vijesti o padovima vrijednosti na azijskim, američkim i meksičkim burzama.



NOVO! 4:54 – Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump osvojio je Ohio, jednu od ključnih saveznih država za pobjedu na predsjedničkim izborima, objavili su američki mediji. S 18 elektorskih glasova iz Ohia, jedne od većih ‘swing država’, Trumpovi izgledi da osvoji Bijelu kuću znatno su porasli. Posebno zbog toga što mu zasad idu u prilog rezultati prebrojavanja glasova na Floridi i u Sjevernoj Karolini. Američke televizijske postaje u međuvremenu su proglasile da je Hillary Clinton osvojila Virgniju pa na elektorskoj karti Trump sada ima 167, a Clinton 122 elektora. Po trenutnoj situaciji, Hillary Clinton će za ulazak u Bijelu kuću morati osvojiti Pennsylvaniju, Michigan, Colorado i jednu od dvije manje države, Nevadu ili New Hampshire. Svaki drugi ishod u tim državama vodi je u ukupni poraz.



NOVO! 1:07 – Glasačko mjesto u Kaliforniji blokirano je u utorak nakon pucnjave do koje je došlo u blizini a u kojoj je jedna osoba poginula a tri su ranjene, objavile su vlasti. Do pucnjave je došlo poslije podne po lokalnom vremenu u gradu Azusa, 40 kilometara istočno od  Los Angelesa, rekla je Vanessa Lozano, glasnogovornica vatrogasne službe Los Angelesa. Ona je kazala da su tri osobe prebačene u bolnicu s prostrijelnim ranama a da je jedna bila mrtva po dolasku u bolnicu. Detalji incidenta zasad su nejasni. Glasačko mjesto je blokirano, objavili su mediji.