Jesenski Eurobarometar

Europljani se više boje nezaposlenosti nego terorizma, a pola ih smatra da će njihova djeca živjeti još teže

Zdenko Duka

Reuters

Reuters

Nezaposlenost ispitanici vide kao glavni izazov za EU (njih 45 posto). Više od jedne trećine ocjenjuje da su glavni izazovi socijalne nejednakosti i migracijski val, dok 31 posto drži da su to terorizam i sigurnosna pitanja



ZAGREB Čak 56 posto ispitanika u Europskoj uniji smatra da će život današnje djece u Uniji biti teži nego život njihove generacije. Šezdeset posto ih se slaže da EU kao projekt nudi povoljnu buduću perspektivu za njih.


Europska komisija objavila je standardno jesensko istraživanje Eurobarometra 2016., o različitim stavovima građana 28 zemalja EU-a, s posebnim istraživanjem Eurobarometra »Budućnost Europe«. Da je Europska unija mjesto stabilnosti u problematičnom i uzburkanom svijetu, slaže se dvije trećine ispitanika. Kao najveću prednost Europe u jesenskom ispitivanju Eurobarometra ispitanici navode njezinu ekonomsku, industrijsku i trgovinsku snagu te poštovanje demokracije, ljudskih prava i (obje vrijednosti dobivaju 33 posto). Dvadeset i četiri posto ispitanika smatra da su to dobri odnosi između zemalja članica EU-a te životni standard građana EU (22 posto).


Nezaposlenost ispitanici vide kao glavni izazov, tj. problem za EU (njih 45 posto). Više od jedne trećine (36 posto) ocjenjuju da su glavni izazovi socijalne nejednakosti i migracijski val, dok 31 posto drži da su to terorizam i sigurnosna pitanja. Proljetos su imigracija i terorizam za građane EU-a predstavljali još nešto veći problem nego u listopadu kada je provedeno istraživanje. Skoro šest od 10 ispitanika (57 posto) smatra da su najbitnije vrijednosti koje EU ima mir i sloboda mišljenja, 55 posto njih smatra da su to socijalna jednakost i solidarnost, a 52 posto – tolerancija i otvorenost prema drugima.

Standardno jesensko istraživanje Eurobarometra rađeno je intervjuima u studenom na ukupno 32.896 tisuća ispitanika na cijelom području Europske unije i u zemljama kandidatima. Specijalno istraživanje »Budućnost Europe« provedeno je putem intervjua u rujnu i listopadu na ukupnom broju od 27 768 ispitanika.