Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Ispis članka: Erjavec: Slovenija ne problematizira tajno snimljene razgovore da ne ugrozi arbitražu - Novi List

NoviList.hr

Erjavec: Slovenija ne problematizira tajno snimljene razgovore da ne ugrozi arbitražu

Slovenski ministar vanjskih poslova

27. kolovoz 2015 20:31

Napisao: HINA

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

LJUBLJANA – Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je u četvrtak u Beču da Slovenija ne problematizira tajno snimljene razgovore slovenskih predstavnika koji su izazvali arbitražni skandal kako ne bi ugrozila arbitražu o hrvatsko-slovenskoj granici.

Erjavec je rekao Slovenskoj tiskovnoj agenciji kako je u Beču na rubu summita o zapadnom Balkanu s više kolega razgovarao i o arbitražnom sporu s Hrvatskom, ali nije naveo s kojim ministrima.

Rekao je da su ga sugovornici pitali zašto Slovenija ne problematizira to što su razgovori bivšeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i bivše slovenske agentice za arbitražu, koji su izazvali arbitražni skandal, nakon čega je Hrvatska započela izlazak iz arbitraže, snimljeni tajno, odnosno ilegalno.

Erjavec je kazao da je njegov odgovor bio da se time Slovenija drži arbitražnog sporazuma, prema kojemu se izjavama ne smije izazivati napetosti između dviju strana u sporu i tako ugrožavati arbitražni proces.

Ustvrdio je da su svi sugovornici podržali »nastavak rada arbitražnog suda i poštovanje arbitražnog sporazuma«.

Erjavec se, kako navode slovenski mediji, u Beču samo kurtoazno pozdravio s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, ali nisu razgovarali.