Onemogućena spasilačka misija

Eksplozija na iranskom tankeru u Istočnom kineskom moru

Hina

Spasilačke službe bile su se prisiljene povući podalje od iranskog tankera koji već četiri dana gori u Istočnom kineskom moru pošto je na brodu u srijedu odjeknula eksplozija



ŠANGAJ Spasilačke službe bile su se prisiljene povući podalje od iranskog tankera koji već četiri dana gori u Istočnom kineskom moru pošto je na brodu u srijedu odjeknula eksplozija.


Iranski tanker Sanchi planuo je prije četiri dana nakon sudara s kineskim teretnim brodom 165 nautičkih milja od Šangaja.


Spasilačke službe u četvrtak su polijevale tanker pjenom za gašenje požara, ali su se morale povući pošto je na palubi odjeknula eksplozija, objavilo je kinesko minisatrstvo prijevoza. Zasad nije poznato što je eksplodiralo i kakva je šteta.




Deseci kineskih i južnokorejskih spasilačkih brodova danima se bore s udarima vjetra, visokim valovima i otrovnim plinovima u nastojanju da spriječe ekološku katastrofu i utvrde sudbinu 31 nestalog mornara.


Još uvijek su nepoznati razmjeri onečišćenja okoliša i koliko je goriva iscurilo iz tankera.


Plovilo je prevozilo ultra laki oblik nafte poznat kao kondenzat koji je opasniji za okoliš od sirove nafte. Kondenzata je na brodu bilo 136 tisuća tona što je ekvivalent milijunu barela.


Tanker pripada iranskoj kompaniji, a registriran je u Panami. Strahuje se da je brod ranjiviji što dulje gori i da bi mogao eskplodirati i potonuti. Gorivo koje prevozi nije toliko eskplozivno, ali je vrlo toksično ako se prospe.


Potrazi se u srijedu pridružila i iranska mornarica koja se nada da bi netko od nestalih mornara još mogao biti živ pronađen na brodu.