Sutra sastanak u Bruxellesu

EU: Glasanje britanskog parlamenta povećalo rizik od neuređenog brexita

Hina

Reuters

Reuters

»Ako sporazum nije moguć i nitko ne želi rješenje bez dogovora, tko će onda smoći hrabrosti i reći koje je jedino pozitivno rješenje?«, poručio je preko twittera Donald Tusk



BRUXELLES Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je u utorak navečer nakon što su britanski parlamentarci s velikom razlikom u glasovima odbacili sporazum o razdruživanju od EU-a da su sada povećani izgledi za razlaz bez dogovora, a predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk zatražio je da se glasno kaže koje je »jedino pozitivno rješenje«.


»Rizik od neurednog izlaska Ujedinjene Kraljevine je povećan nakon večerašnjeg glasovanja. Iako to ne želimo, Komisija će se nastaviti pripremati kako bi Europska unija bila potpuno za to spremna«, izjavio je Juncker.


»Ako sporazum nije moguć i nitko ne želi rješenje bez dogovora, tko će onda smoći hrabrosti i reći koje je jedino pozitivno rješenje?«, poručio je preko twittera Donald Tusk.




Obojica se vraćaju u Bruxelles prije nego što su planirali. Juncker je u utorak bio u Strasbourgu, gdje je i srijedu trebao biti na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.Tusk se odmah vraća iz Gdanjska gdje je sudjelovao na komemoraciji za tragičnom preminulim gradonačelnikom.


U Velikoj Britaniji se govori da bi premijerka Theresa May u srijedu trebala doputovati u Bruxelles.


Britanski zastupnici odbacili su u utorak navečer sporazum o brexitu golemom većinom. Za sporazum su bila 202, a protiv 432 zastupnika.


»Sporazum o razdruživanju je pošteni kompromis i najbolji mogući sporazum. On smanjuje štetu koju brexit proizvodi za građane i poduzeća diljem Europe. On je jedini način kako bi se osiguralo uredno povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije«, istaknuo je Juncker, dodajući da EU nastavlja s procesom ratifikacije sporazuma o razdruživanju.