Maksimalne kazne

Dužnosnicima JNA po 28 godina za rušenje helikoptera EEZ-a

Šarlota Brnčić

Nakon MIG-ovog raketiranja poginula su četvorica talijanskih i jedan francuski časnik. U odsutnosti su osuđeni potpukovnik Dobrivoje Opačić i general Ljubomir Bajić, a pilot MIG-a je u međuvremenu oslobođen 



RIM  Maksimalne zatvorske kazne izrekao je Prizivni sud u Rimu bivšim visokim dužnosnicima JNA zbog danas gotovo zaboravljenog zločina u Podrutama, naselja u sastavu Novog Marofa, gdje su 1992. godine u obaranju helikoptera EEZ-a poginula četvorica talijanskih časnika i podčasnika te francuski časnik. Na 28 godina zatvora u odsutnosti je osuđen potpukovnik Dobrivoje Opačić, u to vrijeme šef zračne baze Željava iz koje je poletio jugoslavenski MIG 21 koji je oborio helikopter. Opačićev nadređeni, general Ljubomir Bajić, tada zapovjednik V. korpusa zrakoplovstva, također je osuđen na 28 godina zatvora, a kao i Opačić, prilikom izricanja presude, nije bio prisutan u sudnici. 


   Optužbi je oslobođen, kao što se to već dogodilo u prvostupanjskoj presudi, pukovnik Božidar Martinović, zapovjednik operativnog centra protuzračne obrane u Beogradu. Pilot MIG-a 21, Emir Šišić, koji je gotovo slučajno bio uhićen u Mađarskoj, već je prethodno 2005. godine u Italiji osuđen na 15 godina zatvora. Izručen je nakon izricanja presude Srbiji kako bi tamo izdržavao zatvorsku kaznu, no već je 2008. godine pušten na slobodu zbog dobrog vladanja i lošeg zdravstvenog stanja. Šišić je u svojoj obrani stalno isticao da je »samo slušao zapovijedi nadređenih«, skidajući na taj način sa sebe direktnu odgovornost za rušenje helikoptera i smrt peteročlane posade. Optužen je bio i bivši načelnik Generalštaba JNA Blagoje Adžić, no on je preminuo prošle godine i nije dočekao presudu. 


  Oslobođeni 2008.


Opačić, Bajić, Martinović i Adžić prethodno su 2008. godine bili oslobođeni optužbi za zrakoplovnu nesreću, višestruko ubojstvo i pokušaj ubojstva i to zbog nedostatka dokaza, što je zaprepastilo i izazvalo tešku ogorčenost kod obitelji ubijenih. Podnijeli su žalbe, što je na koncu i dovelo do osude odgovornih. 




   Optužnicom su se teretili da su 7. siječnja 1992. godine oborili helikopter tadašnje Europske ekonomske zajednice u kojem su se nalazili pilot potpukovnik Enzo Venturini, drugi pilot Matta, narednici vodnici Natale i Racci, svi iz pete pukovnije Rigel di Casarsa, te francuski časnik Jean Loup Eichenne. Teretili su se i za pokušaj obaranja još jednog helikoptera, također 7. siječnja 1992. godine, u kojem su se nalazila trojica Talijana i međunarodni diplomat. Kako stoji u optužnici, MIG JNA nije uspio oboriti taj helikopter jer je ispaljena raketa promašila cilj zahvaljujući iznenadnom slijetanju helikoptera. 


  Opačić: Ožeži! Oderi!


Prema rekonstrukciji događaja talijanskog tužioca, Opačić je po zapovijedi trojice pretpostavljenih, Martinovića, Bajića i Adžića, na pravoslavni Božić 1992. godine, izdao naređenje Šišiću da obori letjelice. U optužnici se navodi da je Opačić upotrijebio riječi »ožeži« i »oderi« za naređenje Šišiću da ispali rakete »zrak-zrak« na helikoptere. 


   Osuđujuća presuda također obavezuje Srbiju, kao legalnog nasljednika nekadašnje Jugoslavije, na isplaćivanje milijunske odštete obiteljima žrtava. Punomoćnik tužitelja, odvjetnik Stefano Colledan, rekao je da će »biti pozvani da isplate odštetu od privremenih 950.000 eura, iznosa koji je odredio sudac« te dodao »pravda je konačno zadovoljena te je ovo prvi put da će jedna nacija morati nadoknaditi štetu koju su napravili njezini vojnici«. U Srbiji je vijest o osudi prošla u potpunoj tišini, bez ikakvih komentara bilo od strane medija bilo od strane dužnosnika na vlasti.