Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
9. prosinca 2019.
Ispis članka: "Drug stalno diže svoju razinu..." Objavljeni dokumenti o Putinovim špijunskim godinama u KGB-u - Novi List

NoviList.hr

"Drug stalno diže svoju razinu..." Objavljeni dokumenti o Putinovim špijunskim godinama u KGB-u

Ruski predsjednik

1. studeni 2019 07:31

Napisao: HINA

REUTERS

Dokumenti KGB-a objavljeni u Rusiji opisuje sadašnjeg predsjednika Rusije Vladimira Putina na početku njegove karijere kao »savjesnog i discipliniranog« špijuna.

»Drug Putin.. stalno diže svoju ideološku, političku i profesionalnu razinu«, kaže se u dokumentu od jedne stranice danom ruskim medijima, napisanom dok je obavještajac koji je postao političar bio u svojim dvadesetim godinama.

Sada 67-godišnji Putin je od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća radio za tajnu sovjetsku službu i bio je poslan u Dresden, u tadašnju istočnu Njemačku, od 1985. do 1990., u razdoblju u kojem se sovjetska moć urušavala.

U Kremlju se Putin okružio mnogim bivšim djelatnicima tajne službe, a FSB, nasljednik KGB-a, je ostao moćna agencija.

Putinov profil iz KGB-a dio je izložbe u Središnjem arhivu povijesnih i političkih dokumenata u Saint Petersburgu na kojoj se mogu vidjeti i drugi deklasificirani dokumenti.

Mladom Putinu su nadređeni u tajnoj službi čestitali i na »dobro organiziranom radu i rezultatima«, kaže dokument.

Putin, koji je na vlasti u Rusiji dva desetljeća kao predsjednik ili premijer, otkrio je 2016. da iz sentimentalnih razloga čuva svoju iskaznicu člana Komunističke partije SSSR-a.