Upali mu u stan

Drama u Kijevu: Uhićen bivši gruzijski predsjednik, prosvjednici se sukobili s policijom

Hina

Reuters

Reuters



Ukrajina je u utorak uhitila bivšeg gruzijskog predsjednika Mikheila Saakashvilija pod sumnjom da je pomagao kriminalnoj organizaciji, objavila je služba ukrajinske državne sigurnosti.


Radi se o djelu za koje bi mogao dobiti do pet godina zatvora.


Maskirani policijski službenici izvukli su Saakashvilija iz stana u Kijevu dok su njegovi pobornici prosvjedovali na ulici i pokušavali spriječiti odlazak policijskog kombija s uhićenim Saakashvilijem.




To je zadnji preokret u dugotrajnom sporu između ukrajinskih vlasti i Saakashvilija koji je u tu zemlju pozvan 2014. kako bi preuzeo dužnost regionalnog guvernera nakon prosvjeda u kojima je zbačen tadašnji proruski predsjednik. Saakashvili se brzo razišao s nekadašnjim saveznikom predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.


Obraćajući se prosvjednicima prije uhićenja s krova zgrade Saakashvili je optužio Porošenka za izdaju i krađu. Pokušao se još jednom obratiti mnoštvu dok ga je policija gurala u plavi kombi koju su potom okružili prosvjednici.


»Ono što rade je bezakonje pred očima čitavoga svijeta«, kazao je Saakashvili. »Pozivam sve Ukrajince da izađu na ulice i istjeraju ove lopove«.


Saakashvili se u rujnu dramatično vratio u Ukrajinu probijajući se preko granice s Poljskom unatoč tomu što mu je oduzeto ukrajinsko državljanstvo i što mu je prijetio mogući izgon u Gruziju.


On želi srušiti Porošenka i zamijeniti ga novim mlađim političarem.


Saakashvili je 2015. postao guverner regije Odese na krilima reformi koje je proveo u Gruziji. No razišao se s Porošenkom optužujući ga za korupciju dok je Porošenkov ured tvrdio da Saakashvili pokušava time skrenuti pažnju s vlastitih neuspjeha kao upravitelja pokrajine.


Stajališta o Saakashviliju su podijeljena. Pobornici ga smatraju neustrašivim borcem protiv korupcije a kritičari kažu da se malo sadržaja krije iza dramatične retorike.