Strani mediji o hrvatskom referendumu

Dakle, netko ipak još voli Europsku uniju

Jasmin Klarić

Britanski The Guardian ukazuje kako je upravo taj pesimizam oko budućnosti Europe probudio strahove da bi proeuropsko opredjeljenje u Hrvata moglo potonuti pred referendum, za kojeg kažu da je "nervozno promatran iz Bruxellesa"



“Sjajno je da netko još vjeruje u Europsku Uniju. Čestitke i dobrodošli”, objavila je na Twitteru sinoć nešto prije 21 sat Cecilia Malstrom, povjerenica EU za unutarnje poslove, očito zadovoljna rezultatom hrvatskog referenduma, koji je, osim Hrvatskoj, i Uniji dao dašak vrlo potrebnog optimizma.


Na stanje u EU, ali i na vrlo slab izlazak birača jučer u Hrvatskoj, upozoravala je većina sinoćnjih izvješća stranih medija.


“Dakle, netko ipak još voli Europsku uniju”, kaže se u leadu teksta na Financial Timesu o hrvatskom referendumu. A iznad toga stoji naslov: “Hrvatska: Glas za EU s pola srca”.Američki Washington Post, pak, počeo je svoje izvješće s referenduma rečenicom: “Građani u nekim malim zemljama izgleda vjeruju da je EU vrijedna pridruživanja”, objašnjavajući kako je, ipak, kad je Hrvatska počela s pregovorima prije šest godina Unija izgledala kao nešto što će zemlji donijeti napredak. “Danas je to daleko od sigurnog”, vele u američkom dnevnom listu.

Agencija Associated press kaže kako je loš odaziv na referendum znak koliko je EU pogođena dužničkom krizom zapravo izgubila na privlačnosti među zemljama koje joj se namjeravaju pridružiti.




Britanski The Guardian ukazuje kako je upravo taj pesimizam oko budućnosti Europe probudio strahove da bi proeuropsko opredjeljenje u Hrvata moglo potonuti pred referendum, za kojeg kažu da je “nervozno promatran iz Bruxellesa”. No, The Guardian je i jedini od većih stranih medija koji je loš odaziv na birališta objasnio dijelom i neuređenim popisom birača, koji je “pun mrtvih duša”.