Srbijanski šef diplomacije

Dačić: ‘Rat nije izazvao Memorandum SANU, već republike koje su se odcijepile’

Hina

Reuters

Reuters

»U tom dokumentu ukazivalo se na ekonomsko zaostajanje Srbije u Jugoslaviji i na probleme s kojima su živjeli Srbi u drugim republikama i na Kosovu i Metohiji. Taj dokument sigurno nije izazvao ratove, već jednostrani akti Slovenije, Hrvatske«, rekao je Dačić



Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio je da ratove na prostoru bivše Jugoslavije nije izazvao Memorandum Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU) iz 1986. godine, nego »jednostrani akti« republika koje su se otcijepile od SFRJ, prenose u utorak beogradski mediji.


Dačić je tu izjavu dao u prigodi promocije knjige »Memorandum SANU: poslije 30 godina« u ponedjeljak navečer u Beogradu.


»U tom dokumentu ukazivalo se na ekonomsko zaostajanje Srbije u Jugoslaviji i na probleme s kojima su živjeli Srbi u drugim republikama i na Kosovu i Metohiji. Taj dokument sigurno nije izazvao ratove, već jednostrani akti Slovenije, Hrvatske«, rekao je Dačić za Televiziju Prva, nakon poruke iz SANU da se Memorandum »ostavlja povijesti«.




Dačić je, aludirajući na najavljenu deklaraciju o opstanku srpske nacije i Srba, rekao kako je »normalno« da Srbija dobije novi memorandum.


Naglašavajući da je među rijetkima koji su pročitali taj dokument SANU, Dačić je za TV Prva ocijenio da je Memorandum SANU iz 1986. godine »lako štivo u odnosu na ono što se objavljivalo poslednja tri desetljeća«.


Predsjednik Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU) dr. Vladimir Kostić rekao je ranije u ponedjeljak na promociji knjige »Memorandum SANU: poslije 30 godina« kako SANU nikad nije prihvatila Memorandum kao svoj službeni dokument, a koautor knjige Vasilije Krestić ocijenio je da su optužbe o velikosrpskoj politici u tom dokumentu »podla i zlonamjerna izmišljotina«.


Kostić je poručio kako »danas, bar što se akademika (SANU) tiče, zatvaramo krug i cijeli slučaj ostavljamo povijesti«.