Američki predsjednik u Bruxellesu

DONALD TRUMP Njemačka je pod potpunom kontrolom Rusije

Hina

Rusija se bogati na Njemačkoj - Donald Trump / Foto Reuters

Rusija se bogati na Njemačkoj - Donald Trump / Foto Reuters

Moram reći da je jako tužno kada Njemačka sklapa veliki naftne i plinske dogovore s Rusijom, a od nas se očekuje da je štitimo od Rusije, dok oni svake godine plaćaju milijarde Rusiji, rekao je Trump



BRUXELLES – Američki predsjednik Donald Trump oštro je u srijedu u Bruxellesu napao Njemačku, posebno se okomivši na plinovod Sjeverni tok II zbog čega je, kako je rekao, Njemačka postala zarobljenik Rusije.


»Moram reći da je jako tužno kada Njemačka sklapa veliki naftne i plinske dogovore s Rusijom, a od nas se očekuje da je štitimo od Rusije, dok oni svake godine plaćaju milijarde Rusiji«, rekao je Trump tijekom radnog doručka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom


»Njemačka je pod potpunom kontrolom Rusije. Rusija se bogati na Njemačkoj, ona je zarobljenica Rusije«, dodao je Trump, koji je u Bruxelles doputovao na summit NATO-a.Dodao je Njemačka skoro 70 posto svoje energije dobija iz Rusije te spomenuo ulogu bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera u ruskom plinskom biznisu.

Trump je i ranije osuđivao projekt novog plinovoda Sjeverni tok koji izravno povezuju Rusiju s Njemačkom i tražio da se odustane od projekta. Oko toga projekta podijeljene su i zemlje članice EU-a.




Prije samog radnog doručka, Trump je u kratkoj izjavi rekao da ima dobre odnose s glavnim tajnikom Stoltenbergom.


»Imamo dobre odnose, zahvaljujući meni oni su podigli troškove za obranu za 40 milijardi dolara prošle godine tako da mislim da glavni tajnik voli Trumpa, možda je on jedini, ali to je u redu za mene«, rekao je Trump.


Čelnici NATO-a sastaju se u srijedu i četvrtak na summitu u Bruxellesu, na kojem će nastojati pokazati svoje jedinstvo i spremnost na suočavanje s globalnim prijetnjama. Istodobno će nastojati umiriti američkog predsjednika oko troškova za obranu, nakon njegovih opetovanih kritikama upućenih saveznicima vezano uz navodno nepoštenu raspodjelu troškova obrane. Te bi kritike, strahuju neki, mogle dovesti do američkog uzmicanja kada je u pitanju dosadašnja privrženost zajedničkoj obrani zemalja NATO-a.Na dnevnom redu sastanka na vrhu u Bruxellesu naći će se i inicijative za jačanjem obrambenih sposobnosti Saveza kao i pozivnica Makedoniji za članstvo u NATO-u.