Danas glasanje

DAN D ZA BREXIT Britanci su od danas na “nepoznatom terenu”

Denis Romac

Reuters

Reuters

Odbaci li parlament sporazum, Brexit će postati proces nad kojim nitko više neće imati kontrolu. Odnosi s EU-om bit će preko noći prekinuti, što će Britaniji donijeti golemu nesigurnost, a na »nepoznatom terenu« naći će se i Unija



Britanski parlament donijet će danas jednu od najvažnijih odluka u svojoj povijesti. Glasanjem o sporazumu o izlasku iz Europske unije, što ga je premijerka Theresa May nedavno ispregovarala s Unijom, Donji dom parlamenta odlučit će hoće li Ujedinjeno Kraljevstvo Uniju napustiti sporazumno ili će se to dogoditi bez dogovora, što je opcija koja je najvjerojatnija i koje se svi pribojavaju.


Uoči današnjeg glasanja premijerka May ponovno je zastupnike pokušala nagovoriti da podrže njezin sporazum, očekujući da će čla novi parlamenta prije blokirati Brexit, nego dopustiti da Velika Britanija napusti Europsku uniju bez dogovora. Moleći ih da još jednom dobro promisle o »posljedicama svojih postupaka za povjerenje naroda u demokraciju«, premijerka May, koja je prije nekoliko dana kazala da bi blokada Brexita bila »katastrofalna«, ponovno je pozvala zastupnike da izvrše svoju dužnost i obistine rezultate referenduma.


Prema njezinim riječima, u Westminsteru ima nekih koji bi željeli odgoditi ili čak zaustaviti Brexit i koji bi iskoristili svaki način dostupan da to učine. »Što bi se dogodilo kada bi parlament pokušao izvesti Britaniju iz EU u slučaju da je rezultat referenduma bio drukčiji«, zapitala je u svojoj izjavi premijerka May, još jednom upozorivši na obvezu ispunjavanja volje građana. Premda je u ovom trenutku o tome nezahvalno špekulirati, pretpostavlja se da sporazum neće proći, i to s velikom razlikom, što će dodatno produbiti sukobe u britanskoj politici.


Pomoć iz Unije 




Britanska premijerka nalazi se u iznimno teškom položaju, koji je rezultat njezinog nerealnog obećanja na početku mandata, nakon ostavke svog prethodnika Jamesa Camerona poslije šokantnog rezultata referenduma u lipnju 2016. godine, kada je uvjeravala da će izvesti Britaniju iz Europske unije i da će Brexit pretvoriti u priču o uspjehu. Nemoguće je tako lošu i nepromišljenu odluku kao što je Brexit pretvoriti u »priču u uspjehu«. Brexit zapravo svjedoči o tome kako populistička obećanja funkcioniraju u stvarnosti, jer ne treba zaboraviti da su najveći pobornici Brexita, koji su bili na čelu kampanje za Brexit, ubrzo nakon objave rezultata pobjegli sa svojih funkcija i broda koji tone.


Brexit je potpuno podijelio Britaniju, pa čak i tamošnje stranke. Konzervativci su duboko podijeljeni, baš kao i laburisti. U takvoj situaciji, za koju je odgovorna tamošnja politička elita, za Britaniju u ovom trenutku nema dobre odluke i laganog izlaza.


Britanskoj premijerki uoči povijesnog glasanja u britanskom parlamentu stigla je pomoć iz Europske unije, iako je upitno hoće li to biti dovoljno da razuvjeri sumnjičave pobornike Brexita. Europski čelnici ponovno su u pismu premijerki May poručili kako će nastojati izbjeći primjenu spornog zaštitnog mehanizma kojim se želi izbjeći uspostava tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske, obvezujući istodobno Britaniju da ostane u carinskoj uniji i slijedi trgovinske odredbe EU dok se ne postigne novi dogovor kojim bi se izbjegla »čvrsta granica« na irskom otoku. Protivnici sporazuma premijerke May u Britaniji uvjereni su da upravo ta točka sporazuma ugrožava cjelovitost Ujedinjenog Kraljevstva i dovodi u pitanje mogućnost sklapanja trgovinskih sporazuma u slučaju da i nakon dvogodišnjeg prijelaznog razdoblja ostanu na snazi odredbe o carinskoj uniji s EU.


Riječ je o jamstvima što ih je 27 čelnika EU na svom zadnjem sastanku na vrhu u prosincu ponudilo May, zaključivši da će učiniti sve da se novi dogovor s Britanijom postigne do 2021., kako se klauzula o zaštitnom mehanizmu, tzv. »backstopu«, nikada ne bi morala aktivirati. Iz Bruxellesa sada poručuju premijerki May da ta jamstva imaju pravnu vrijednost, kako se navodi u pismu što ga potpisuju predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.


»Pošten kompromis« 


Zanimljivo je da je Juncker u prosincu, kada su dodatna jamstva dogovorena na summitu u Bruxellesu, tvrdio da nije riječ o pravno obvezujućim jamstvima, dok je, s druge strane, premijerka May po povratku u London uvjeravala da dodatna europska jamstva imaju »pravnu snagu«.


Juncker i Tusk pritom ponovno uvjeravaju da je sporazum što ga je EU dogovorila s premijerkom May »pošten kompromis«, koji osigurava uređen istup Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije, ograničavajući tako negativne efekte Brexita. Juncker i Tusk, međutim, napominju i da ne mogu zajamčiti ništa što nije u skladu sa sporazumom o raskidu odnosa. Drugim riječima, teško je vjerovati da će njihovo pismo bitnije utjecati na promjenu raspoloženja u Westminsteru.


U Bruxellesu se špekulira o mogućoj odgodi Brexita, ali najkasnije do srpnja, odnosno do početku sljedećeg mandatnog razdoblja nakon svibanjskih izbora za Europski parlament, što bi Londonu ipak omogućilo određeni manevarski prostor.


Prije nekoliko dana premijerka May doživjela je još jedan težak udarac u parlamentu, koji je tijesnom većinom prihvatio amandman bivšeg konzervativnog ministra Dominica Grievea, kojim se zahtijeva da se premijerka izjasni što namjerava napraviti u slučaju da parlament odbaci njezin sporazum, a to je i dalje najvjerojatnije.


U tom slučaju Brexit će postati proces nad kojim nitko više neće imati kontrolu, a Britanija će se u tom slučaju, kako je to nedavno kazala i premijerka May, naći na »nepoznatom terenu«. Odnosi s Unijom, najznačajnijim britanskim tržištem i partnerom, bit će preko noći prekinuti, što će Britaniji donijeti golemu nesigurnost.


A s Britanijom, dakako, na nepoznatom terenu naći će se i Europska unija, iako američki ekonomist i nobelovac Paul Krugman ovih dana u intervjuu Spiegelu uvjerava kako u Europi pretjeruju kada je riječ o Brexitu, tvrdeći da on dugoročno neće imati teške negativne posljedice, jer će se svi brzo prilagoditi novoj situaciji.