Kako izbjeći izbore

Čelnici Lige i Pokreta 5 zvijezda postigli dogovor o oživljavanju koalicije

Hina

Giuseppe Conte / Reuters

Giuseppe Conte / Reuters

»Ispunjeni su svi uvjeti za politčku vladu Pet zvijezda i Lige«, rekli su čelnik Pokreta 5 zvijezda Luigi Di Maio i čelnik krajnje desne Lige Salvini u zajedničkoj izjavi nakon višesatnih razgovora u Rimu



RIM Čelnici talijanskih stranaka koje tvrde da se bore protiv establishmenta, Matteo Salvini i Luigi Di Maio postigli su u četvrtak dogovor o oživljavanju predložene koalicijske vlade čime bi se izbjegli novi prijevremeni izbori.


»Ispunjeni su svi uvjeti za politčku vladu Pet zvijezda i Lige«, rekli su čelnik Pokreta 5 zvijezda Luigi Di Maio i čelnik krajnje desne Lige Salvini u zajedničkoj izjavi nakon višesatnih razgovora u Rimu.


Giuseppe Conte, profesor prava blizak Pokretu 5 zvijezda, ostaje izbor koalicije za premijera, rekli su čelnici. Conteova kandidatura je propala prije četiri dana kada je predsjednik države odbio prijedlog tih stranaka za ministra gospodarstva.




Važno mjesto ministra gospodarstva dobit će Giovanni Tria, malo poznati profesor ekonomije i zamijeniti ranijeg kandidata, euroskeptičnog ekonomista Paola Savonu kojeg je odbio predsjednik Sergio Mattarella.


Tria, profesor na rimskom sveučilištu Tor Vergata, bio je kritičan prema upravljanju gospodarstvom EU-a ali, za razliku od Savone, nije zagovaro »plan B«, pripremu Italiju za mogući izlazak iz zone eura.


»Možda smo konačno uspjeli, nakon toliko prepreka, napada, prijetnji i laži«, poručio je Salvini na Facebooku kratko vrijeme nakon objave dogovora


Uz pretpostavku da će nova vlada dobiti zeleno svijetlo od Mattarelle, Salvini bi bio ministar unutarnjih poslova a Di Maio preuzeo moćno novostvoreno ministarstvo nastalo spajanjem resora ministarstava rada i industrije.


Enzo Moavero, bivši ministar za EU u tehnokratskoj vladi Marija Montija, bit će ministar vanjskih poslova, a Savona bi kao utješnu nagradu dobio mjesto ministra za EU poslove.


Predsjednik Mattarella i bivši izvršni direktor MMF-a Carlo Cottarelli, kojega je imenovao prijelaznim premijerom, zaustavili su se u srijedu svojim naporima formiranja prijelazne vlade nakon izvješća o »novim mogućnostima« političkog dogovora unutar izabrane koalicije.


Pokret pet zvijezda i protuimigrantska Liga nisu prošlog vikenda uspjele oformiti koaliciju nakon što je talijanski predsjednik odbio prijedlog sastava vlade u kojoj je dužnost ministra financija trebao preuzeti euroskeptik Savona, poznat po kritikama eurozone i Njemačke.


Dvije su stranke najavile kako će koristiti parlamentarnu većinu za sabotiranje planova o prijelaznoj vladi koju bi vodio Cottareli, što je korak koji bi Italiju gurnuo u nove izbore kasnije tijekom godine i gotovo sigurno ojačao protueuropski orijentirane stranke.


Talijanski predsjednik namjeravao je imenovanjem Cottarelija smiriti uznemirena tržišta s obzirom da je politička kriza u Italiji, trećem po veličini europskom gospodarstvu, uznemirio tržišta i povećao rizik financijske krize.