Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Ispis članka: Canberra objavila vodič za zaštitu od napada - Novi List

NoviList.hr

Canberra objavila vodič za zaštitu od napada

Strah od novih terorističkih udara

20. kolovoz 2017 14:15

Napisao: HINA

»Mogu se postaviti betonske kocke, sjedala, umjetnička djela, stepenice, posude s cvijećem«, kazao je Turnbull novinarima

Reuters

SYDNEY Australske vlasti objavile su u nedjelju vodič za sprečavanje terorističkih napada vozilima na javnim mjestima nakon takvih napada u Barceloni, Londonu, Berlinu i Nici.

Australska vlada naručila je izvješće o mjerama predostrožnosti koje treba poduzeti nakon napada u Nici, na jugoistoku Francuske, u kojem je poginulo 86 osoba 14. srpnja 2016.

»Kao što smo vidjeli u tragičnim događajima u Barceloni, Londonu, Parizu i Berlinu, teroristima su meta posjećena mjesta«, izjavio je premijer Malcolm Turnbull u priopćenju.

Vodič je namijenjen organizatorima događaja i lokalnim vlastima. Daje im savjete za procjenu osjetljivosti pojedinih punktova, uključujući za napade automobilom na prolaznike, te poboljšanje zaštite.

Među spomenutim mjerama spominju se postavljanje pregrada, kamera, stabala, kipova kao i prisustvo zaposlenika osposobljenih za brzu reakciju.

»Mogu se postaviti betonske kocke, sjedala, umjetnička djela, stepenice, posude s cvijećem«, kazao je Turnbull novinarima. »Sve to može biti vrlo diskretno«.

U napadima u kojima se vozilo zaletjelo u prolaznike u četvrtak i petak poginulo je 14 osoba u Barceloni i Cambrilsu.