Optimistićni premijer

Boris Johnson: Pred nama je još puno posla, ali sporazum o brexitu je moguć

Hina

REUTERS

REUTERS

Johnson će do kraja sutrašnjeg dana razgovarati Angelom Merkel, Emmanuelom Macronom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom



Britanski premijer Boris Johnson u nedjelju je članovima svojega kabineta kazao da je dogovor o brexitu u zadnji trenutak još uvijek moguć, ali za njegovo postizanje treba obaviti još puno posla, u trenutku kada su intenzivni pregovori s EU-om ušli u najkritičniju fazu. 


U iznimno značajnome tjednu u kojemu bi se moglo odlučiti o budućnosti brexita, kao i o sudbini pete po redu najveće svjetske ekonomije, Johnson s EU-om pokušava postići dogovor o izlasku, kako bi 31. listopada omogućio uredan prekid poslova s najvećim trgovinskim partnerima. 


“Premijer je članove kabineta obavijestio o postignutom napretku u pregovorima o brexitu, istaknuvši da postoji mogućnost postizanja sporazuma, no da je pred svima nama još golema količina posla te da moramo biti spremni na izlazak iz EU-a 31. listopada”, rekla je njegova glasnogovornica. “Premijer je kazao i da postoji put za napredovanje prema sporazumu koji bi omogućio zaštitu svih naših interesa”.




List Sunday Times prenosi da će Johnson do kraja sutrašnjeg dana razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.