Azbestna Afera: Pozitivne reakcije na povijesnu talijansku presudu

Borba protiv azbesta ne završava presudom

Slavka Aničić

Kaznu izrečenu direktorima Eternita, koji nisu spriječili smrt 2.300 ljudi, pozdravili su rođaci žrtava, ministar zdravlja i sindikalisti



Ova presuda se može nazvati povijesnom, komentirao je talijanski ministar zdravlja Renato Balduzzi presudu torinskog suda koji je dosudio 16 godina zatvora Stephanu Schmidheinyju (65) i Louisu De Cartieru (91), bivšim direktorima Eternita, proizvođača krovnih ploča i cijevi od azbesta.



Postoje još uvijek velike količine azbesta u okolišu i na mjestima nekadašnjih tvornica. Broj slučajeva mezotelioma (vrste raka) stoga će rasti još sljedećih 10 godina; od 2020. godine krivulja će prestati rasti i zatim polako početi padati, a normalno stanje očekuje se tek za 50-60 godina«, procjenjuje talijanski epidemiolog Corrado Magnani te upozorava  da latentno stanje može trajati dvadeset godina. Stoga, iako je 1992. u Italiji zakonom zabranjeno korištenje azbesta u građevinskim materijalima, opasnost još uvijek vreba.





Svaka obitelj svake preminule osobe trebala bi dobiti po 30 tisuća eura odštete, svaki oboljeli dobit će 35 tisuća eura, a odštetu će dobiti i sindikati te neke općine i regije, pa bi direktori Eternita trebali isplatiti više od 100 milijuna eura. Schmidheiny i De Cartier osuđeni su u odsustvu nakon što je od posljedica izloženosti Eternitovom azbestu umrlo više od 2.300 ljudi.


»Ova presuda kruna je duge bitke koju su vodili zajednički država, sindikati i udruge rođaka žrtava. No, borba protiv azbesta se nastavlja  aktivnošću općina i udruga građana, uz svijest da je riječ o svjetskoj borbi«, rekao je ministar Balduzzi, kako prenosi Repubblica.


»Presuda za slučaj Eternit je pravedna i bila je nužna«, rekao je za Corriere della Sera talijanski ministar za okoliš Corrado Clini te naglasio da, nažalost, još uvijek ne postoji kompletna karta s obilježenim zagađenim područjima. 


Tajkuni najavili žalbu


Ova presuda kažnjava odgovorne i važna je jer poručuje da je ljudski život najbitniji, izjavio je Bruno Pesce, predsjednik Udruge rođaka žrtava azbesta.


Osuđeni Švicarac Schmidheiny, bivši industrijalac koji je danas usredotočen na dobrotvorni rad, nazvao je presudu »nerazumljivom« i najavio žalbu. I odvjetnik osuđenog belgijskog baruna De Cartiera je najavio žalbu te ustvrdio da njegov klijent nije bio odgovoran za sigurnosne mjere u postrojenjima.


Riječ je o povijesnom procesu i primjernoj presudi, ocijenio je tajnik sindikata CGIL Vicenzo Scudiere. »Nadamo se da će presuda poslužiti kao opomena onima koji inzistiraju na konkurentnosti bez jamčenja sigurnosti radnicima i građanima«, tvrdi Scudiere.


I aktivisti WWF-a, organizacije za zaštitu ugroženih i divljih vrsta, pozdravili su presudu. Oni, međutim, upozoravaju da će najveći broj oboljelih biti zabilježen od 2015. i 2020.


Prekretnica za sigurnost na radu


»Sudstvo je donijelo pravednu presudu koja predstavlja važan presedan u pravosuđu. Nadajmo se da će ova presuda biti prekretnica na području sigurnosti na radu«, komentirao je pak vođa Italije vrijednosti i bivši tužitelj Antonio Di Pietro.


Zadovoljan je i predsjednik regije Piemonte Roberto Cota, koji smatra da je presuda ispunila težnje obitelji žrtava i cijele regije za pravdom. Cota je naglasio da je potrebno raditi na istraživanju i sprječavanju obolijevanja na radu.


Nezadovoljni su međutim mnogi u Bagnoliju, pored Napulja, gdje je također djelovao Eternit. Tajkuni su naime osuđeni za slučajeve obolijevanja u postrojenjima u mjestima Casale Monferrato i Cavagnolo, ali ne i za slučajeve iz postrojenja u Bagnoliju i Rubieri.


U Bagnoliju je naime čak 573 ljudi oboljelo, a 400 ih je umrlo zbog izloženosti azbestu. Napuljski gradonačelnik Luigi de Magistri je stoga ovu presudu nazvao »razlogom za tugu u Napulju.«


Nažalost, strahuje se da dvojica osuđenika neće ni dana provesti u zatvoru, zato što je riječ o švicarskom i belgijskom građaninu, a nakon što osuđenici ulože žalbe, talijanski proces bi mogao potrajati još godinama.