Istraga nakon eksplozije

Bombaš iz New Yorka stigao 2011. u SAD iz Bangladeša

Hina

Reuters

Reuters

Ullah dolazi iz grada Chittagonga u Bangladešu i u SAD je stigao s roditeljima, braćom i sestrama 2011. na temelju imigrantske vize, prenosi CBS



ZAGREB Osumnjičeni newyorški bombaš je 27-godišnji Akayed Ullah koji je 2011. s obitelji stigao u SAD iz Bangladeša, objavio je u ponedjeljak zapovjednik policije u New Yorku James O’Neill.


Napadač je izazvao eksploziju na jednom od najprometnijih putničkih čvorišta u New Yorku, ozlijedivši sebe i troje ostalih u činu koji je gradonačelnik Bill de Blasio prozvao pokušajem terorističkog napada.


Nosio je »improviziranu, primitivnu eksplozivnu napravu pričvršćenu za tijelo koju je detonirao namjerno«, dodao je O’Neill.




Bombaš je zadobio opekline i druge lakše ozlijede te je prebačen u bolnicu Bellevue na Manhattanu.


Ullah dolazi iz grada Chittagonga u Bangladešu i u SAD je stigao s roditeljima, braćom i sestrama 2011. na temelju imigrantske vize, prenosi CBS.


Bangladesh nije među šest većinskih muslimanskih zemalja koje su na udaru uredbe predsjednika Donalda Trumpa o zabrani putovanja.


Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders rekla je da je Ullah ušao u SAD zahvaljujući politici koja dopušta useljavanje na temelju obiteljskih veza.


Trump želi ukinuti tu politiku i Sanders je istaknula da bi njegov plan »spriječio ulazak te osobe u zemlju«.


Ullah je dobio stalno prebivalište u Brooklynu u New Yorku. Policija u Bangladešu objavila je da je zadnji put posjetio domovinu 8 rujna.


Pripadnici snaga sigurnosti izjavili su agenciji Associated Press da ga je inspirirala Islamska država, ali da s njome nije imao izravnih kontakata.


O’Neill je rekao da im je Ullah »dao izjavu, ali da o tome sada ne želi govoriti«.


Udruženje vozača taksija i limuzina u New Yorku potvrdilo je CNN-u da je Ullah imao dozvolu za vožnju taksija od ožujka 2012. do ožujka 2015.


Nije vozio ni poznati newyorški žuti taksi niti je bio vozač Ubera.


Glavni inspektor policije u Bangladešu Shahidul Haque rekao je da Ullah u domovini nije imao policijski dosje.