Pomoć u bijegu

Bivšem makedonskom premijeru odobren azil u Mađarskoj

Hina

Reuters

Reuters

Ova je vijest objavljena dan nakon što je Makedonija uložila službenu prosvjednu notu Mađarskoj zbog pomoći koju je, kako se čini, pružila Gruevskom u bijegu iz zemlje kako bi izbjegao zatvor



BUDIMPEŠTA Bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom odobren je azil u Mađarskoj, izvijestile su u utorak provladine novine Magyar Idok.


List piše, ne navodeći svoje izvore, da je mađarski Ured za imigraciju i azil utvrdio da su ispunjeni pravni uvjeti za odobravanje zahtjeva za azilom Gruevskom.


Imigracijski ured nije potvrdio to izvješće kazavši da ta informacija može biti podijeljena samo s onima koji su uključeni u taj postupak ili s UNHCR-om, objavljeno je na internetskoj stranici lista.




Glasnogovornik mađarske vlade nije bio dostupan za komentar.


Ova je vijest objavljena dan nakon što je Makedonija uložila službenu prosvjednu notu Mađarskoj zbog pomoći koju je, kako se čini, pružila Gruevskom u bijegu iz zemlje kako bi izbjegao zatvor.


Prema priopćenju makedonske vlade, državni tajnik Viktoro Dimovski uručio je u ponedjeljak prosvjednu notu mađarskom veleposlaniku u Skoplju Laszlu Duksu.


Makedonska vlada je izrazila želju da mađarsko pravosuđe uskrati Gruevskom politički azil te da ga izruči Skoplju na odsluženje zatvorske kazne.


Nalog za uhićenje Gruevskog izdan je prošli tjedan kada se on nije prijavio u zatvor radi odsluženja dvogodišnje kazne zbog korupcije. Bivši premijer objavio je u utorak na svom Facebook profilu da je u Budimpešti i da je zatražio politički azil od mađarskih vlasti.


Albanske vlasti su otkrile prošlog tjedna da je Gruevski iz Albanije, u koju je ilegalno ušao pješice, otputovao automobilom mađarskog veleposlanstva 11. studenoga.


Bivši šef stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski vodio je zemlju od 2006. do 2016. Nikola Gruevski i mađarski premijer Viktor Orban nekoliko su puta iskazali svoju političku bliskost. Obojica su protivnici američkog milijardera mađarskog podrijetla Georgea Soroša, zbog njegove podrške imigraciji.


Gruevski je osuđen u listopadu na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe službene dužnosti prilikom nabave 600.000 eura vrijednog mercedesa.


Protiv njega se vodi još pet sudskih postupaka, a on drži da je sudski progon kojemu je izložen politički motiviran.