Ludi prijedlog

Bijes zbog prijedloga zakona o zabrani prodaje hladnog piva u trgovinama: „Kakva je ovo glupost?“

Portal Novilist.hr

Foto iStock

Foto iStock

Meksiko se dignuo na noge nakon prijedloga lokalnog zastupnika o zabrani prodaje hladne pive u trgovinama.



Stanovnici Mexico Cityja možda će morati ugasiti žeđ toplim pivom, ako prođe ideja lokalnog zastupnika Lourdesa Paz Reyesa, koji je u srijedu dao prijedlog o zabrani prodaje hladnog pića u trgovinama.


Prijedlog bi izmijenio trgovinske zakone u Mexico Cityju, zabranivši tako prodaju piva ili pića od 7% (ili manje) alkohola koji su „u hladnjaku ili u uvjetima različitim od temperature okoline“, prenosi Guardian.


Od prodavaonica će se tražiti postavljanje znakova koji upozoravaju korisnike na stroge kazne za javno ispijanje alkohola. Trgovine u Mexico Cityju često prodaju hladno pivo u velikim bocama – koje su ranije reklamirane kao obiteljske – i nude plastične čaše koje ljudi koriste za konzumiranje proizvoda na licu mjesta.





Mnogi Meksikanci ismijavaju mogućnost kupnje toplog piva, posebno s obzirom na često visoke temperature. Oznaka #ConLasCervezasNo (nemojte se petljati s našim pivom) postala je hit na Twitteru.



“Nevjerojatno je da naši zakonodavci misle o tolikim glupostima, a da prethodno nisu riješili stvarne i ozbiljne probleme u CDMX-u i cijelom Meksiku”, stoji u jednoj objavi.


“Ako žele odvratiti potrošnju alkohola, ne bi li bilo bolje povećati odgovarajući porez?”, pita se jedan korisnik Twittera.


Neki zagovornici zabrane prodaje hladne piva žale se da je zemlja preplavljena jeftinim alkoholom i kažu da će trgovine nastaviti prodavati tekućine upitne kvalitete. Meksički nadzornik potrošača upozorava da je 45% alkoholnih pića u bocama prodanih u zemlji, zastarjelo.



Javno pijenje također predstavlja problem. Anketa o nacionalnoj viktimizaciji i percepciji javne sigurnosti iz 2018. pokazala je da 75,8% stanovnika Meksika (66,4% u cijeloj zemlji) navodi „konzumiranje alkohola na ulici“ kao glavni izvor „kriminalnog i antisocijalnog ponašanja“ u njihovom susjedstvu, prenosi Guardian.