Različita kvaliteta proizvoda

BILJANA BORZAN NA VELIKOJ SCENI: Dokument koji piše slavonska SDP-ovka mogao bi promijeniti Europu

Irena Frlan Gašparović

Foto: Ured Biljane Borzan

Foto: Ured Biljane Borzan

Borzan očekuje i otpore: »Neće ići glatko jer ima dosta zastupnika koji ne žele prepoznati problem ili odmah stanu na stranu industrije«, kazala nam je jučer eurozastupnica. Međutim, računa na potporu europarlamentaraca iz svih političkih grupacija, pogotovo onih koji dolaze iz država članica u istočnoj i srednjoj Europi koji »žive s tim problemom«.



ZAGREB – Do sljedeće jeseni Europski parlament mogao bi usvojiti prvo službeno izvješće o različitoj kvaliteti proizvoda u istočnim i zapadnim članicama Europske unije. Time bi se uvelike povećao politički pritisak na Europsku komisiju da takvu praksu kroz europske zakone promijeni.


Uvjerena je u to zastupnica Europskog parlamenta Biljana Borzan, koja je imenovana izvjestiteljicom EP-a za različitu kvalitetu proizvoda na istoku i zapadu EU-a. Iz njezinog su ureda jučer izvijestili da će Borzan »biti glavna autorica prvog dokumenta Europskog parlamenta o toj temi«, dodavši da se u izradu izvješća ide »upravo zbog intenzivnog lobiranja« Biljane Borzan.


»Ovo je odlična vijest za naše građane. Moj prijedlog da Europski parlament konačno iznjedri službenu poziciju je usvojen. Ja ću biti autorica većeg dijela dokumenta, onoga koji se odnosi na razlike u kvaliteti kod prehrambenih proizvoda, a kolegica iz Češke Olga Sehnalova za neprehrambene proizvode«, pojasnila je Borzan. I ona i Sehnalova bave se ovim pitanjem već nekoliko godina, a u svojim su državama – Hrvatskoj i Češkoj – provele i istraživanja o nejednakoj kvaliteti proizvoda.




»Više od 70 posto građana Hrvatske smatra da nas multinacionalne korporacije tretiraju kao građane drugog reda. Moje istraživanje je to i potvrdilo, proizvodi na našem tržištu su lošije kvalitete, te su čak i skuplji. Sjećam se kako sam na početku mandata morala kolege povlačiti za rukav, a oni iz zapadnih zemalja nisu imali pojma o čemu pričam. Ipak, trud se isplatio i Europski parlament kreće u izradu službene pozicije«, istaknula je Borzan.


Prema njezinim riječima, prvotna ideja je bila da se izvješće bavi samo hranom. No, »to ne bi bilo pravedno jer se ovaj problem ne odnosi samo na hranu«, pojašnjava eurozastupnica zašto će biti obuhvaćeni i neprehrambeni proizvodi, poput higijenskih potrepština.


Međutim, put od imenovanja izvjestiteljicom do službene pozicije Europskog parlamenta neće biti ni brz niti jednostavan, svjesna je Borzan. U tom procesu treba najprije »saslušati argumente svih strana«, zbog čega je već u kontaktu s predstavnicima potrošačkih udruga i industrija, izraditi ‘kostur’ izvješća, definirati rokove za njegovu izradu, kao i za podnošenje amandmana, političke grupacije u parlamentu moraju imenovati svoje izvjestitelje u sjeni, treba provesti i raspravu po odborima, sačekati mišljenja pojedinih odbora…


Pritom Borzan očekuje i otpore: »Neće ići glatko jer ima dosta zastupnika koji ne žele prepoznati problem ili odmah stanu na stranu industrije«, kazala nam je jučer eurozastupnica. Međutim, računa na potporu europarlamentaraca iz svih političkih grupacija, pogotovo onih koji dolaze iz država članica u istočnoj i srednjoj Europi koji »žive s tim problemom«.


Konkretne pomake po pitanju različite kvalitete proizvoda Borzan očekuje do kraja mandata ovog saziva Europskog parlamenta, odnosno do proljeća 2019. godine. Drugim riječima, očekuje da bi dotad Europska komisija – na poticaj parlamenta – trebala predložiti predložiti zakonske izmjene kojima bi se ovaj problem riješio.