Analiza crnih kutija

Avion na letu MH 17 pogodila je raketa i srušio se zbog “velike eksplozivne dekompresije”

Hina

Kijev i Zapad optužuju proruske pobunjenike da su srušili avion. Moskva optužuje ukrajinsku vladu da je odgovorna za rušenje zrakoplova 



KIJEV/DONJECK Međunarodni stručni tim ni u ponedjeljak nije uspio doći na mjesto pada malezijskog zrakoplova MH17. Prema priopćenju Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), nizozemski i australski policajci krenuli su ujutro iz Donjecka, ali su, kao i u nedjelju, vraćeni zbog borbi koje su se vodile u blizini mjesta nesreće. 


Kako je priopćilo nizozemsko ministarstvo pravosuđa, u blizini cestovnog pravca kojim su se kretali međunarodni medicinsko-pravni i policijski stručnjaci odjekivale su eksplozije.»Došli su do pola puta i morali se vratiti u Donjeck«, kazala je glasnogovornica Sentina van der Meer. Australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop rekla je u Kijevu da će razgovarati o omogućavanju pristupa s ukrajinskim vlastima.  


Rusko ministarstvo obrane izrazilo je u ponedjeljak sumnju u autentičnost snimki koje prema tumačenju Washingtona pokazuju da je Rusija nedavno bombardirala položaje ukrajinske vojske.SAD je optužio Rusiju za raspirivanje sukoba na istoku Ukrajine gdje se proruski separatisti bore protiv vladinih snaga. Rusija niječe bilo kakvu uključenost u sukob.State Departement je u nedjelju objavio snimke koje, kako tvrdi, dokazuju da su ruske snage pucale preko granice na ukrajinsku vojsku.Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov je u razgovoru s novinarima izrazio sumnju u autentičnost snimki, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.»Ti materijali nisu objavljeni na Twitteru slučajno, jer je nemoguće utvrditi njihovu autentičnost zbog loše rezolucije i zbog toga što nema nikakve reference o mjestu«, rekao je Konašenkov.Na snimkama se, prema izjavama američkim dužnosnicima, vide lansirni položaji i krateri od raketa oko ukrajinskih vojnih položaja koji upućuju da se pucalo iz višecjevnih bacača raketa, objavio je State Departement.





»Tražit ćemo jamstva da nikakva vojna akcija neće ugroziti našu humanitarnu akciju«, rekla je na tiskovnoj konferenciji. Također je rekla da se Australija, koja je izgubila 28 građana u padu zrakoplova, nada da će Rusija iskoristiti svoj utjecaj na pobunjenike kako bi pomogla omogućiti veći pristup mjestu pada zrakoplova da bi istražitelji mogli utvrditi tko je odgovoran za rušenje zrakoplova.


O borbama na području pada zrakoplova u istočnoj Ukrajini svjedoče i jučerašnja izvješća koja su stigla iz Kijeva i iz Donjecka. Lokalni dužnosnici u Donjecku rekli su da su sukobi zabilježeni u dijelovima grada tijekom noći te da je topnička vatra oštetila nekoliko stambenih četvrti i kuća. Dalekovod i plinovod također su pogođeni, kazali su oni. Separatisti su također izjavili da je pet civila ubijeno u drugom pobunjeničkom uporištu Luhansku, sjeveroistočno od Donjecka. Iz Kijeva je tijekom ponedjeljka stigla vijest da su vladine snage u ofenzivi protiv proruskih pobunjenika zauzele stratešku točku u blizni mjesta pada Boeinga 777 Malaysia Airlinesa, te ušle u nekoliko sela. 


Stigli su i prvi rezulati analize crnih kutija iz srušenog zrakoplova. Podaci iz crne kutije pokazuju da je avion pogodio šrapnel rakete, a onda se on srušio zbog “velike eksplozivne dekompresije”. Izjavio je to na konferenciji za novinare glasnogovornik Ukrajinskog vijeća sigurnosti Andrij Lisenko, pozivajući se na inforamcije britanskih stručnjaka kojima je povjeren taj zadatak. 


U ponedjeljak je i japanska vlada najavila da će uvesti dodatne sankcije Rusiji nakon rušenja malezijskog zrakoplova MH17. Japan će zamrznuti imovinu pojedinaca i skupina izravno povezanih s ruskim pripojenjem Krima i krizom u Ukrajini, rekao je tajnik vlade Jošide Suga na konferenciji za novinare. Tokio će također slijediti odluku Europske banke za obnovu i razvoj o zamrzavanju novca za nove projekte u Rusiji i ograničiti uvoz roba s Krima, dodao je