Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Ispis članka: Austrijski zastupnici zabranili burku u osnovnoj školi - Novi List

NoviList.hr

Austrijski zastupnici zabranili burku u osnovnoj školi

Desnica u akciji

16. svibanj 2019 10:08

Napisao: HINA

Kako bi se zaštitili od optužbi za diskriminaciju muslimana, tekst spominje »bilo kakvu odjeću s ideološkim ili s vjerskim oznakama koja pokriva glavu«

REUTERS

Austrijski zastupnici u srijedu su odobrili nacrt zakona koji je predložila koalicijska vlada desnice i krajnje desnice kojim se zabranjuje nošenje burke u osnovnoj školi.

Kako bi se zaštitili od optužbi za diskriminaciju muslimana, tekst spominje »bilo kakvu odjeću s ideološkim ili s vjerskim oznakama koja pokriva glavu«.

No članovi koalicije na vlasti, konzervativci (OVP) kancelara Sebastiana Kurza i krajnja desnica (FPO) jasno su rekli da zakon smjera na burku.

Glasnogovornik FPO-a za prosvjetu Wendelin Moelzer rekao je da je zakon »signal protiv političkog islama« a zastupnik OVP-a Rudolf Tascher je istaknuo da je tekst nužan kako se djevojčice ne bi »držalo u ropskoj pokornosti«.

Vlada dodaje da zakonom nisu obuhvaćeni turban sikha i židovska kipa.

Udruga austrijskih muslimana IGGO nazvala je nacrt zakona »sramotnim« i »diverzijskom taktikom« istaknuvši da burku u osnovnoj školi nosi tek veoma mali broj djevojčica.

Gotovo svi oporbeni zastupnici su glasovali protiv teksta a neki su optužili vladu da želi puniti naslovnice novina umjesto da radi na dobrobit djece.