Potraga za 44 člana posade

Argentina navodno zabilježila signale iz nestale podmornice

Hina

Reuters

Reuters

Mornarica smatra da pozivi »ukazuju na to da posada pokušava uspostaviti kontakt« i dodaje da će pokušati otkriti izvornu lokaciju poziva



BUENOS AIRES Argentinsko ministarstvo obrane objavilo je da je sedam neuspjelih satelitskih poziva za koje vjeruje da su došli iz nestale podmornice zabilježeno u subotu što bi mogao biti znak da posada plovila pokušava uspostaviti kontakt.


Argentinska podmornica ARA San Juan s 44 člana posade nestala je u petak 430 kilometara od obale, dok je plovila iz luke Ushuaia prema bazi u Mar del Plati.


Vlasti su posljednji put imale kontakt s podmornicom u srijedu.




Mornarica smatra da pozivi »ukazuju na to da posada pokušava uspostaviti kontakt« i dodaje da će pokušati otkriti izvornu lokaciju poziva.


Pozivi za koje se smatra da potiču s podmornice ARA San Juan trajali su između 4 i 36 sekundi rano ujutro i kasno poslijepodne u subotu, priopćilo je ministarstvo.


Argentinske vlasti rekle su da zasad nije potvrđeno da pozivi dolaze s podmornice, ali da je to trenutna hipoteza.


Predsjednik Argentine Mauricio Macri rekao je na Twitteru da će Argentina koristiti sve domaće i međunarodne resurse neophodne za pronalazak podmornice.


Za njom trenutno traga deset argentinskih ratnih brodova, britanski brod i dva američka zrakoplova. Pomoć su ponudili i Brazil, Čile, Urugvaj i Južnoafrička Republika.


Potragu za podmornicom otežavaju jaki vjetar i visoki valovi.