Trumpsconi

Analitičari: Već smo imali Donalda Trumpa, ime mu je Silvio Berlusconi

Hina

Reuters

Reuters



Dvojica bogataša, ženskaroša, bez političkog iskustva prije dolaska na vlast, Donald Trump i Silvio Berlusconi imaju mnogo sličnosti, piše agencija AFP.


»Već smo imali Donalda Trumpa, njegovo ime je Silvio Berlusconi«, napisao je prije nekoliko dana britanski povjesničar John Foot u kolumni u Guardianu.


U tom tekstu Foot, specijaliziran za talijansku povijest, usporedio je 70-godišnjeg budućeg američkog predsjednika i deset godina starijeg bivšeg talijanskog premijera.




Obojica su stekli milijarde u biznisu, obojica su imali probleme s poreznim vlastima i bili su upleteni u skandale sa ženama.


Sličnosti postoje i u njihovim političkim karijerama, dodaju drugi analitičari. Neki ističu njihovu bliskost s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.


»Vlasnici su velikih poslovnih carstava i misle da se država može voditi kao kompanija«, kaže talijanski profesor političkih komunikacija Michele Sorice.»Obojica su populisti koji tvrde da su na strani naroda protiv elite sastavljene od intelektualaca i novinara, što je strategija koja je Berlusconija prvi put dovela na vlast 1994.«, dodaje Sorice.

Po engleskom magazinu The Economistu, Berlusconi i Trump profitirali su posuđujući rješenja ekstremnih desničara.


U članku objavljenom u četvrtak, u kojem obojicu opisuje kao legendarno samoljubive, Economist naglašava i njihovu sklonost »hvalisanju iz svlačionice, iako proklamiraju ljubav prema ženama koje, čini se, sude samo na osnovu fizičkog izgleda«.


Trumpsconi


Na društvenim mrežama paralela između Trumpa i Berlusconija bilo je sve više kako je odmicala američka kampanja. A ‘hashtag’ Trumpsconi eksplodirao je nakon objave da je Trump pobijedio.


»Ja sam usporedio Trumpa s Berlusconijem, ali radije bih imao Berlusconija za predsjednika«, rekao je Amerikanac koji je na Twitteru pokrenuo tu priču.»Nama su se smijali s pizzama, mafijom i Berlusconijem, a sada su i oni došli na red s McDonald’som i Trumpom«, dodao je jedan talijanski korisnik.

Na Facebook stranici pod naslovom »Dobrodošli u Berlusconijevo iskustvo«, Talijani su postavili video s mnogim ‘provalama’ bivšeg čelnika Forza Italije i usporedili ih s onima budućeg stanara Bijele kuće.


Ukratko, seksistički vicevi, diplomatski incidenti, loš međunarodni imidž, a jedina je razlika u tome što Trump ima nuklearnu bombu, zaključili su.


Ali nisu baš u svemu isti. Iako se hvale da su sve izgradili svojim rukama, »Trump je iskoristio to što mu je otac posudio prvi milijun dolara, što nije slučaj s Berlusconijem koji se probijao radeći sve i svašta«, kaže Sorice.


Velika je razlika u tome što Trump nije vlasnik medijskog carstva, dok je Berlusconi vladao privatnim televizijama koje su mu jako pomogle u začetku političke karijere. Trump se morao zadovoljiti vođenjem reality showa Pripravnik, ali i to mu je pomoglo u stjecanju popularnosti.