Demokracija slabi

Amerikanci zgroženi: “Na ljestvici demokracije pali smo na bod iznad napaćene Hrvatske”

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters

Što onda reći za Hrvatsku? Imamo isto bodova kao primjerice - Mongolija



RIJEKA Organizacija Freedom House objavila je najnovije rezultate o stanju demokracije u svijetu. Oni su posebno pogodili Sjedinjene Američke Države. Američki mediji zaključuju da je dokaz tome koliko su se srozali pod administracijom predsjednika Donalda Trumpa upravo to što na ljestvici demokracije sad imaju samo jedan bod više od – ‘napaćene’ Hrvatske. Iznad njih je Latvija. 


The New York Times objavio je tako članak pod naslovom “Latvija iznad nas, Hrvatska ispod”.


– Trenutačni američki rezultat SAD smješta bliže napaćenim državama, poput Hrvatske, nego tradicionalno bliskim zemljama poput Njemačke i Velike Britanije, analizira se u izvještaju Freedom Housea.




SAD su još 2009. godine na ljestvici demokracije imale 94 od mogućih 100 bodova, a sad su spali na samo 86 bodova, što je ujedno njihov najniži rezultat u povijesti mjerenja ove organizacije.


Što onda reći za Hrvatsku? Ove godine Hrvatskoj Freedom House daje 85 bodova, za razliku od prošlogodišnjih 86, a da se pad malo-pomalo, ali neumitno nastavlja svjedoči i to što je Hrvatska imala 87 bodova u 2016. i 2017. godine.


A sada? Imamo isto bodova kao primjerice – Mongolija.


Svrstava nas Freedom House još uvijek u slobodne zemlje. U regiji najviše bodova ima Slovenije, njih 94, dok ostale zemlje spadaju u djelomično slobodne. To su BiH s 53, Srbija sa 67, Crna Gora sa 65, Kosovo s 54, Makedonija s 59,  i Albanija sa 68.


Srbija je inače znatno pala u odnosu na prošlu godinu, sad je pod Vučićem djelomično slobodna zemlja, jednako kao i Orbanova Mađarska sa 70 bodova.


Dmokracija već godinama slabi na globalnoj razini, piše Freedom House. Danas je slobodno samo 44 posto od 195 zemalja svijeta, njih 30 posto je djelomično, a 26 posto nije slobodno. Intenzivira se kriza povjerenja u demokratski poredak.


Na vrhu ljestvice, s maksimalnih 100 bodova su Norveška, Švedska i Finska, a za njima slijede Nizozemska i Kanada. Na dnu ljestvice, su pak Sirija, Tibet, Eritreja, Turkmenistan, Južni Sudan i Sjeverna Koreja.