Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Ispis članka: Alarmantni rezultati studije: Na stotine morskih pasa i raža umire jer se 'zapetljaju' u otpad - Novi List

NoviList.hr

Alarmantni rezultati studije: Na stotine morskih pasa i raža umire jer se 'zapetljaju' u otpad

Stravične posljedice

7. srpanj 2019 09:26

Napisao: Portal Novilist.hr

Autor studije ukazuje da postoje stvarni problemi za dobrobit životinja jer zaplitanje može uzrokovati bol, patnju pa čak i smrt.

FOTO/Flickr

Stotine morskih pasa i raža pretvoreni su u plastični otpad u svjetskim oceanima, pokazuju nova istraživanja, a prenosi Phsy.

Znanstvenici sa Sveučilišta Exeter proučavali su postojeće objavljene studije i Twitter za zapetljane morske pse i raže, te pronašli izvješća o više od 1000 zapletenih pojedinaca.

Kažu da će pravi broj vjerojatno biti daleko veći, budući da se malo studija usredotočilo na plastičnu "zamršenost" između morskih pasa i raža.

Studija kaže da je takva "upetljanost" - koja uglavnom uključuje izgubljeni ili odbačeni ribolovni alat - "daleko manja prijetnja" za morske pse i raže, za razliku od komercijalnog ribolova. Međutim, patnja koju uzrokuju velika je briga za dobrobit životinja.

Ribarsko uže

"Jedan od primjera u studiji je morski pas kučak, čvrsto omotan ribarskim užetom", rekao je Kristian Parton iz Centra za ekologiju i očuvanje na kampusu Penryn (Exeter).

Morski pas je očito nastavio rasti nakon što se zapleo, tako da se uže - koje je bilo prekriveno školjkama - urezalo u njegovu kožu i oštetilo mu kralježnicu.

"Iako ne mislimo da je ovo glavna prijetnja budućnosti morskih pasa i zraka, važno je razumjeti niz prijetnji s kojima se suočavaju te vrste, koje su među najugroženijim u oceanima."

"Osim toga, postoji stvarni problem dobrobiti životinja jer zaplitanje može uzrokovati bol, patnju, pa čak i smrt."

Problem "petljanja" u drugom planu

Koautor profesor Brendan Godley, koordinator sveučilišne pomorske strategije, dodao je: "Zbog prijetnji izravnim prekomjernim ribolovom morskih pasa i raža te slučajnim hvatanje za vrijeme ribolova drugih vrsta, problem "petljanja" je prošao malo ispod radara.

"Namjeravali smo to riješiti. Naša je studija prva koristila Twitter za prikupljanje takvih podataka, a naši rezultati na stranicama društvenih mreža otkrili su zaplitanje vrsta i na mjestima koja nisu zabilježena u akademskim radovima.", prenosi Phys.

U pregledu znanstvenih radova pronađeni su izvještaji o 557 morskih pasa i raža isprepletenih u plastici, koje obuhvaćaju 34 vrste u oceanima, uključujući Atlantik, Pacifik i Indijski ocean. 

Na Twitteru, istraživači su otkrili 74 izvješća o "preplitanju" koji uključuju 559 pojedinačnih morskih pasa i raža od 26 vrsta, uključujući kitopsine, velike bijele psine, tigraste morske pse i goleme psine.

Oba izvora podataka sugeriraju da se životinje najčešće "upetljaju" u ribarske mreže i drugu opremu koja je izgubljena ili napuštena. Ostale stavke uključuju trake za vezivanje koje se koriste za pakiranju, polietilenske vrećice i gume.

Određene vrste su pod većim rizikom

Studija je utvrdila čimbenike koji bi mogli ugrožavati određene vrste, prema staništu, migraciji i obliku tijela.

Morski psi i raže na otvorenom oceanu imaju veću vjerojatnost da će se uplesti, kao i oni koji žive na morskom dnu, gdje materijali poput mreža opterećenih  mrtvom ribom potonu i privlače grabežljivce, koji se potom zaglave.

Vrste koje tijekom migracija pokrivaju velike udaljenosti pojavljuju se pod većim rizikom od susreta s plastičnim otpadom.
Prema obliku tijela, čini se da su morski psi izloženi većem riziku od raža. Vrste s neobičnim svojstvima - kao što su manta raže, goleme psine i pilašice, pod većim su rizikom.