Recept za uspjeh

996 JE PREVIŠE Milijarder izmrcvarenim radnicima: ”Ako nećete raditi od 9 do 21 dok ste mladi, kada ćete!?”

P. N.

Reuters

Reuters



Jack Ma, milijarder i osnivač kineskog trgovinskog diva Alibaba, stao je u obranu prekovremenih sati, tzv. ‘996’ modela u svojoj kompaniji tvrdeći da je to “veliki blagoslov za mlađe radnike”, prenosi Reuters, a javlja Jutarnji.


Model ‘996’, koji se primjenjuje u Alibaba grupi, odnosi se na dnevni raspored koji podrazumijeva da radni dan traje od 9 sati ujutro do 21 sat navečer, i tako šest dana u tjednu.


– Mnogo kompanija i mnogo zaposlenika nema tu priliku da radi 996. Ako ne radiš prema modelu 996 dok si mlad, kada ćeš? – kazao je Ma u priopćenju svojim zaposlenicima, a koje je poslije uzrokovalo velike debate i proteste među zaposlenicima u IT industriji.




Tako su aktivisti na web stranici Microsoft’s GitHub, koja okuplja programere i zaposlenike IT industrije, Alibabu stavili na popis kompanija koje imaju najgore radne uvjete za svoje zaposlenike.


Jack Ma, inače profesor engleskog jezika koji je Alibabu osnovao 1999. godine, kazao je u svoju obranu da ni njemu prekovremeni sati nisu strani.


– U ovom svijetu, svi žele uspjeh, svi žele lijep život i poštovanje. Ali da vas sve pitam, ako nećeš ulagati više vremena i energije od drugih, kako ćeš postići uspjeh koji želiš, upitao je Ma dodajući da se osjeća sretno jer ima priliku raditi 12 sati na dan dok je jako puno ljudi u industriji nezaposleno.


Također, kineske su vlasti objavile da model ‘996’ nije u skladu s kineskim Zakonom o radu koji propisuje maksimalno 40 radnih sati tjedno, piše Jutarnji.