Dan žalost u Bosni i Hercegovini

23. obljetnica genocida u Srebrenici: Mi s tim ne možemo živjeti i to se ne može riješiti potezom ruke

Hina

ilustracija: Srebrenička majka plače nad tabutom / foto: REUTERS/Dado Ruvic

ilustracija: Srebrenička majka plače nad tabutom / foto: REUTERS/Dado Ruvic

"Mi s tim ne možemo živjeti i to se može riješiti jednim potezom ruke", kazao je Izetbegović pozvavši pred svim sudionicima komemoracije Inzka "da barem to uradi".



SARAJEVO – Više od dvadeset tisuća sudionika komemoracije za žrtve genocida u Srebrenici u srijedu je u tom gradu odalo počast žrtvama najvećeg ratnog zločina na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata u kojemu je ubijeno više od osam tisuća Bošnjaka a 23 godine nakon što je on počinjen pokopani su posmrtni ostaci 35 osoba pronađeni u nekima od brojnih masovnih grobnica.


Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovinu Husein Kavazović uputio je molitve za duše mrtvih uz želju da svi iskreni vjernici na svaku mržnju odgovore ljubavlju.


“Molimo te dragi Bože da se nikome više nikada ne ponovi Srebrenica”, rekao je reis Kavazović.




Na groblju u memorijalnom kompleksu u Potočarima ranije su pokopani posmrtni ostaci više od 6500 žrtava a od ove godine tamo su i kosti četiri malodobnika koji su imali između 16 i 17 godina kada su ubijeni.


Najmlađi među njima bio je 16-godišnji dječak Vesid Ibrić čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici kod Zvornika 2001. godine.


Ostaci njegova vršnjaka Ferisa Mehmedovića koji je pokopan uz grob oca Bajre pronađenog prije petnaest godina otkriveni su pak u dvije masovne grobnice što je rezultat nastojanja srpskih vlasti da prekapanjem prvobitnih grobnica prikriju tragove zločina.


Pokopani su i ostaci mladog bračnog para Nijazije (22) i Remzije Dudić (20) koja je bila u šestom mjesecu trudnoće kada je ubijena.


Najstarija žrtva pokopana u srijedu je Šahin Halilović, koji je imao 71 godinu kada je ubijen a njegovo vječno počivalište od ovog 11. rujna je uz grob sina Šahbaza pronađenog i pokopanog prije deset godina.


U srebreničkom genocidu ubijeno je više od osam tisuća Bošnjaka a do sada su pronađeni i identificirani ostaci njih oko sedam tisuća.


Govoreći na komememoraciji predsjednik odbora za obilježavanje obljetnice genocida Nermin Alivuković je upozorio kako u BiH još uvijek nije poražena ideologija koja je dovela do genocida ali je istaknuo kako se od te borbe ne smije odustati.


Poručio je kako su povratnici u Srebrenici danas itekako zabrinuti. Puno toga ih čini nesretnima i ogorčenima jer osjećaju pritisak istog onog sustava koji je stvorio masovne grobnice a potom ih prekapao u nastojanju da prikrije istinu o zločinima, kazao je Alivuković.


“Zašto je Srebrenica tako čvrsto u rukama onih koji niječu genocid”, upitao je Alivuković poručivši kako srebrenički Bošnjaci očekuju od dužnosnika BiH da utječu ne bi li Srebrenica dobila posebni tretman te traže da se otkriju lokacije masovnih grobnica i procesuiraju počinitelji zločina koji su još na slobodi.


Pred sudionicima komemoracije govorio je i Klaus Zorn, šef središnje jedinice za istragu ratnih zločina Savezne kriminalističke policije Njemačke (BKA) koji je kazao kako je ponosan jer je u Potočarima u prilici sudjelovati u komemoraciji i prenijeti jasnu poruku o tome što je sve njegova zemlja učinila kako bi pomogla privođenju pravdi počinitelja ratnih zločina.


Kazao je kako u Srebrenici ima jasnu sliku o tome što su najteži zločini protiv čovječnosti koji je ponavljaju unatoč zakletvama da se to nikada više neće dopustiti.


“Pedeset godina nakon Drugog svjetskog rata masakr je počinjen u srcu Europe u Srebrenici a haški tribunal i Međunarodni sud pravde (ICJ) te su zločine jasno nazvali pravim imenom – genocid”, kazao je Zorn ističući kako su njemačke vlasti bez oklijevanja tragale za počiniteljima zločina izmiješanim sa izbjeglicama. Tako su 1994. našli Duška Tadića koji je nakon izručenja i prvi presuđen pred haškim tribunalom, te su same procesuirale brojne odgovorne za zločine u Doboju, Foči, Osmacima i Kotor-Varoši.


Slične presude će slijediti i ubuduće jer po njemačkim zakonima ratni zločini ne zastarjevaju, najavio je Zorn dodajući kako niti jedan počinitelj zločina genocida koji se skriva u Njemačkoj neće biti siguran od istrage, privođenja i suđenja.


Olufemi Elias, tajnik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) koji je naslijedio ICTY, kazao je kako ništa ne može izbrisati tragediju Srebrenice no važno je bilo utvrditi činjenice o tome što se zbivalo kako bi odgovorni bili kažnjeni a budućnost se gradila na pravdi i istini.


“Važno je znati tko su ti ljudi koji su počinili genocid prije 23 godine a to stoji u presudama ICTY-a”, kazao je Elias dodajući da su prikupljeni dokazi najbolji argumenti protiv bilo kakvih lažnih tvrdnji.


MICT stoga ima važnu ulogu i zadaću nastaviti posao ICTY-a i pomoći sudovima u BiH koji nastavljaju postupke protiv počinitelja ratnih zločina jer je cilj svih da niti jedan počinitelj ne ostane nekažnjen, istaknuo je Elias.


Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović kazala je kao tišina ne smije prekriti zločine i kako se mora nastaviti borba protiv onih koji niječu genocid unatoč sudskim presudama a ratne zločince dočekuju kao heroje.


Pozvala je političke lidere u regiji da pokažu više sućiti prema žrtvama i članovima njihovih obitelji te da potporu traženju nestalih postave kao prioritet u svom djelovanju.


“Nedostatak političke volje je fraza i providni paravan za prikrivanje ratnih zločina”, kazala je Mijatović.


Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko kazao je kako srebrenički genocid predstavlja “planetarnu tragediju i ogromnu mrlju na savjesti međunarodne zajednice” pri čemu je osudio sve one koji unatoč dokazanim činjenicama i dalje slave ratne zločince i njihova nedjela.


Abdulhamit Gul, ministar pravosuđa Turske, potencirao je veze Bošnjaka s njegovom zemljom a pozvao je da se na globalnoj razini radi na jačanju pravde, etičnosti i mira kako se zločini poput srebreničkog ne bi ponovili. Najavio je kako će Turska stoga ostati intenzivno angažirana na Balkanu i tamo poticati suživot u miru koji je, ocijenio je Gul, moguć samo ukoliko BiH bude stabilna država.


Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u svom je govoru kazao je kao samo zlikovci mogu shvatiti razloge zločina koji su počinjeni u Srebrenici kao i zbog čega još uvijek skrivaju podatke o masovnim grobnicama.


“Oni odbijaju vlastiti narod suočiti sa istinom i povesti ga putem pomirenja”, kazao je Izetbegović pozvavši međunarodnu zajednicu da reagira na poruke poput onih da je Radovan Karadžić junak pri čemu je očevidno aludirao na istupe predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.


“Mi s tim ne možemo živjeti i to se može riješiti jednim potezom ruke”, kazao je Izetbegović pozvavši pred svim sudionicima komemoracije Inzka “da barem to uradi”.


Hrvatsko izaslanstvo na srebreničkoj komemoraciji predvodila je Zdravka Bušić, državna tajnica u ministarstvu za vanjske i europske poslove. Ona je tom prigodom u izjavi medijima istaknula kako je sjećanje na nedužne žrtve moralna i civilizacijska obveza.


“Sjećanje na žrtve je pitanje civilizacijskog odnosa i to trebamo svakako obilježavati”, kazala je Bušić dodajući kako je to najbolji doprinos nastojanjima da se zločini nikada više ne ponove.