Projekt

Znanjem do posla: Aktivna politika zapošljavanja marginaliziranih skupina

Biljana Savić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



VIŠKOVO – Danas je u Viškovu predstavljen projekt »Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginalnih skupina »Znanjem do posla. Prijavitelj projekta Općina Viškovo i partneri Grad Bakar i Općina Skrad će aktivnostima projekta implementirati mjere aktivne politike zapošljavanja kroz osiguravanje stjecanja stručnih znanja i kompetencija za zanimanja u kojima je zabilježen deficit radnika, poboljšanje socijalnih vještina te individualizirani pristup u radu s pripadnicima ciljnih skupina kroz usluge mentorstva.


Odlukom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Općini Viškovo odobreno je 1.030.775,00 kuna za projekt »Znanjem do posla« čiji je cilj povećati mogućnosti za zapošljavanje, umanjiti rizik od socijalne isključenosti i siromaštva marginaliziranih skupina i poboljšati kvalitetu rada stručnjaka koji rade s marginaliziranim skupinama.


– Općina Viškovo već je dugi niz godina prepoznata kao općina koja se brine o socijalno osjetljivim skupinama i ima razvijen i razrađen socijalni program potpora, stoga nas veseli da je ovaj projekt prepoznat kao značajan za zajednicu te sam sigurna da će rezultati uskoro biti vidljivi, naglasila je načelnica Viškova Sanja Udović ističući da je ovaj projekt odraz socijalne uključenosti i brige za širu zajednicu kroz dijeljenje znanja. Projektom se promovira ciljani, moderan i prihvatljiv pristup cjeloživotnom učenju i usavršavanju koji izravno utječe na poboljšanje osobnih vještina nezaposlenih. Partneri na projektu aktivno će surađivati s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje te se u budućnosti očekuje još aktivnija suradnja u vidu organiziranja promotivnih radionica, edukacija korisnika na temelju stvarnih potreba poslodavaca te pomoć pri uključivanju na tržište rada. Nakon provedbe svih projektnih aktivnosti za polaznike se očekuje zaposlenje kroz javne radove i u privatnom sektoru uslijed utvrđenog deficita pojedinih zanimanja.




– Provodit će se 13 različitih edukacija za 55 polaznika. Evo, mi u Viškovu imamo stopu nezaposlenosti ispod 3 posto, ali uvijek je problem između potreba tržišta rada i strukture nezaposlenih osoba, kazala je Udović. S tim se složio i bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić i nadodao da se, bez obzira na velik broj nezaposlennih u Hrvatskoj, uvijek traga za specifičnim zanimanjima kao što su bravar, staklar, skladištar…


– Na području Grada Bakra nezapsolenost je u stalnom padu, sad ih je 193, a prtije 10 mjeseci bilo ih je 230. U razgovoru s poslodavcima kojih je u Bakru puno, doznajem da su im najveći problem naći radnike sa specifičnim zanimanjima, poput varioca, straklara i tokara. U skoro vrijeme će na sedam platoa u Industrijsku zonu Bakar doći novi gospodarstvenici, i to uglavnmom proizvodnih djelatnosti, i trebat će im radnici koji imaju deficitarna zanimanja, no deset tvrtki je najavilo edukaciju radne snage, kazao je Klarić ocijenivši da suradnja s Općinom Viškovo u ovom projektu znači snažnu podršku razvoja gospodarstva.


– Zadovoljstvo je surađivati s Općinom viškovo koja na svom području već dugi niz godina generira razvoj poduzeništva, a tim veće je zadovoljstvo je što je projekt uključena Općina Skrad, to neka bude lijepa simbolična poruka i primjer ostalima da moramo promišljati o zajednipštu, zajedno skupiti glave i taj naš gorući problem odlaska mladih iz Hrvatske riješiti što prije, kazao je Klarić.


Pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Skrad Nikolina Crnković kazala je da Općina Skrad upravo provodi projekt »Žene za zajednicu« koji se financira iz programa »Zaželi« , u okviru kojega će zapolsiti šest žena starijih od 50 godina na razdoblje od dvije godine, a u okviru projekta »Znanjem do posla«, provedbom certificiranih programa obrazovanja odraslih utjecati na na povećanje zaposlenosti marginalnih skupina.