Primorsko-goranski župan

Zlatko Komadina: Igre s LNG terminalima su strateške igre između Rusije i SAD-a

Tihana Tomičić

Zlatko Komadina, Foto: M. GRACIN

Zlatko Komadina, Foto: M. GRACIN

Najavio je da će županijska pročelnica Koraljka Vahtar Jurković, kao članica stručnog povjerenstva za ocjenu utjecaja na okoliš plutajućeg LNG terminala, na sjednici tog povjerenstva 8. ožujka glasovati negativno.



Predstavnica Primorsko-goranske županije u povjerenstvu za ocjenu studije utjecaja na okoliš za plutajući LNG u Omišlju, Koraljka Vahtar Jurković, odbit će na sjednici u četvrtak podršku toj studiji, jer ona ne ispunjava niti jedan od četiri zahtjeva lokalne zajednice, odnosno ne dokazuje da je projekt niti ekološki, ni energetski, ni ekonomski, a ni estetski prihvatljiv za okoliš u koji bi trebao biti lociran.


– Nismo protiv energetskog razvoja Hrvatske, ali želimo visoke standarde zaštite okoliša, koji u verziji kopnenog LNG terminala jamče ipak daleko veću sigurnost nego u varijanti plutajućeg LNG terminala, rekao je župan Zlatko Komadina na redovitom press kolegiju.


Komentirajući prosvjed koji je protiv projekta plutajućeg LNG terminala održan u subotu u Rijeci, Komadina je rekao da je on pokazao veliki stupanj zajedništva cijele lokalne zajednice te da je do takve situacije došlo zbog nedostatka sluha središnjih državnih vlasti koje su trebale partnerski razgovarati sa stanovništvom na području na kojem se želi realizirati strateški državni projekt.




– Opečeni smo nizom sličnih negativnih iskustava i pušemo na hladno. Ovdje na ovom području postoji niz stručnjaka u energetici, baš zbog projekata koje smo dosad već imali, i javnost nije nesenzibilizirana na značaj takvih investicija, ali studija ne dokazuje da plutajući LNG nije neutralan za okoliš, ponovio je Komadina.


Komentirao je i zbivanja oko Gorskog kotara, jer smatra da se na primjeru Gorskog kotara i LNG terminala »dogodila poveznica« koja je u vezi s prirodom i klimatskim promjenama:


– U četiri godine u Gorskom kotaru dogodile su se četiri elementarne nepogode – ledolom, potkornjaci, veliko jugo i velike količine snijega. Naznake su da bi Vlada mogla prirodi Kvarnera također učiniti elementarnu nepogodu s plutajućim LNG terminalom, izjavio je primorsko-goranski župan.


On ističe da je u Sredozemlju ima više LNG terminala, koji rade s oko 30 posto kapaciteta, da je upitno trebaju li novi kapaciteti te da su »igre s terminalima strateške igre između Rusije i SAD-a«.


– Ruski plin je jeftiniji i zato su sada ovi mediteranski terminali na minimumu funkcioniranja. Zato je pitanje je li ova investicija u ovom trenutku zaista potrebna, rekao je Komadina.


On je zahvalio svima koji su sudjelovali u čišćenju snijega u Gorskom kotaru, vatrogascima, komunalcima, Hrvatskoj vojsci i civilnoj zaštiti. Samo u civilnoj zaštiti tijekom snježne nepogode bilo je angažirano oko 100 ljudi, rekao je župan.


– Pokazalo se da sustav funkcionira, i to vrlo dobro, ocijenio je.


Na novinarsko pitanje kako komentira izjavu gradonačelnika Delnica Ivice Kneževića da Primorsko-goranska županija nije dovoljno pomogla, Komadina je rekao da je sustav u županiji tijekom snježne nepogode »posve funkcionirao«. Također je rekao i da je on povodom Kneževićevih izjava poslao otvoreno pismo, i time stavio točku na tu polemiku u javnosti.


Rekao je da će se utvrditi svi troškovi i sve mogućnosti plaćanja čišćenja snijega, uključujući sredstva iz resornih ministarstava, te da će potom razgovarati s načelnicima i gradonačelnicima Gorskog kotara. Uz to, Komadina je naglasio da županija već 5 ili 6 godina, umjesto Grada Delnica plaća sve troškove i ljude u delničkoj sportskoj dvorani, ledenoj dvorani i bazenu te da je riječ o milijunima kuna na godinu.


Na pitanje je li mu poznato što Vlada planira u vezi s donošenjem posebnog zakona za brdsko-planinska područja, Komadina je odgovorio da je premijer Andrej Plenković najavio novi zakon po novim kriterijima, da ne zna odrednice tog zakona te da će županija dati svoje prijedloge. Smatra da treba uvažiti kriterije kao što su kilometri nerazvrstanih cesta, nadmorska visina, klimatski uvjeti itd.


– Mi smo stava da je potreban ne samo novi brdsko-planinski zakon nego i nova porezna reforma po kojoj će samouprava dobiti kompletan porez na dohodak. Stalno smo u novoj fazi centralizacije, država skuplja porezne prihode i onda lokalno dodjeljuje pomoći i kompenzacije. Ne treba Gorskom kotaru ni nama nikakva pomoć ili dotacija nego jača fiskalna snaga, poručio je Plenkoviću Komadina.