Svjetski dan bubrega

Zdravlje za svakoga: Na listi čekanja za bubreg u Rijeci pedesetak bolesnika

Barbara Čalušić

Foto KBC Rijeka

Foto KBC Rijeka



RIJEKA Posljednjih četrnaest godina, svakoga drugog četvrtka u ožujku u svijetu i u Hrvatskoj obilježava se Svjetski dan bubrega kojim se želi podignuti svijest o životno važnoj ulozi bubrega, ali i odaslati poruka da je kronična bolest bubrega česta, štetna, no može se spriječiti i liječiti. Ovogodišnji moto Svjetskog dana bubrega je »Zdravlje bubrega – za svakoga i svugdje«.


Transplantacija


Kronična bubrežna bolest pogađa deset posto odraslog stanovništva diljem svijeta, a smatra se da će njezina učestalost u sljedećem desetljeću porasti na oko 17 posto te je prepoznata kao svjetski javnozdravstveni problem. Procjenjuje se da oko 150.000 osoba u Hrvatskoj ima kroničnu bubrežnu bolest i u riziku su da im se ona pogorša. Ako se ne otkriju, čimbenici rizika za razvoj bubrežne bolesti uzrokuju progresivan gubitak bubrežne funkcije i u konačnoj se fazi liječe dijalizom ili im se presađuje bubreg.


– U prošloj su godini na Klinici za urologiju obavljene 33 transplantacije bubrega, dok ih je u ovoj godini obavljeno desetak. Transplantaciju trebaju bolesnici koji će uskoro morati na dijalizu i bolesnici na dijalizi jer dijaliza nije trajno rješenje za bubrežne bolesti budući da ima svoje nuspojave. U ovom trenutku na listi čekanja za transplantaciju bubrega u našoj bolnici nalazi se pedesetak bolesnika. Uglavnom su to bolesnici iz našega kraja, no nisu rijetkost bolesnici koji dolaze jer su ih u nekim drugim centrima odbili ili su jednostavno željeli obaviti transplantaciju u Rijeci – kaže doc. dr. Josip Španjol, predstojnik Klinike za urologiju u Kliničkom bolničkom centru Rijeka.



U Rijeci se ovoga tjedna obilježava i Svjetski tjedan glaukoma pa tim povodom Klinika za oftalmologiju KBC-a Rijeka organizira javnozdravstvenu akciju besplatnog mjerenja očnog tlaka. Akcija mjerenja očnog tlaka provodi se danas u Kabinetu za kontaktne leće Klinike za oftalmologiju u zgradi poliklinike na riječkom lokalitetu. Cilj obilježavanja Svjetskog tjedna borbe protiv glaukoma jest podizanje svijesti građana i širenje znanja, s naglaskom na pravovremeno otkrivanje jednog od vodećih uzročnika sljepoće te na smanjenje broja slabovidnih i slijepih osoba kao posljedice glaukomske bolesti. (B. Č.)


U Hrvatskom društvu za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju ističu da godišnje od bubrežnih bolesti oboli 500 novih bolesnika. Veliki broj bolesnika umire ranije, najčešće zbog mnogih komplikacija koje prate bubrežnu bolest, a najčešće su to pridružene bolesti srca i krvnih žila.


Vodeći uzročnici


Vodeći uzroci bubrežne bolesti su šećerna bolest i povišen arterijski tlak. Uz povišen krvni tlak, jedan je od glavnih znakova kronične bolesti bubrega i bubrežna anemija. Otkrivanje kronične bubrežne bolesti u ranoj fazi, s pravodobnim odgovarajućim liječenjem kao što je, među ostalim, sniženje krvnog tlaka, regulacija šećera u krvi, liječenje anemije i poremećaja mineralnog metabolizma, rezultira povećanjem kvalitete života bolesnika i uštedom za zdravstveni sustav. Kako bi pojačalo preventivne aktivnosti usmjerene ranom otkrivanju i liječenju kronične bubrežne bolesti, Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju je tijekom 2019. godine, u suradnji s Ministarstvom zdravstva, udrugama liječnika obiteljske medicine i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, počelo realizirati akcijski plan za prevenciju i rano otkrivanje kronične bubrežne bolesti. Ranim otkrivanjem kronične bubrežne bolesti Hrvatska će postati jedna od vodećih zemalja, ne samo u transplantaciji bubrega, koja je namijenjena bolesnicima u završnom stupnju kronične bubrežne bolesti, nego i u prevenciji i smanjenju posljedica ovog pogubnog javnozdravstvenog problema.