Odgoj za petaše

Zbog velikog interesa Građanski odgoj ulazi u sve PGŽ škole

Ingrid Šestan Kučić

Sastanak ravnatelja osnovnih škola iz PGŽ-a održan u Lovranu koji ide u energetsku obnovu / snimio S. JEŽINA

Sastanak ravnatelja osnovnih škola iz PGŽ-a održan u Lovranu koji ide u energetsku obnovu / snimio S. JEŽINA

Iz županijskog proračuna za potrebe uvođenja kurikuluma kojeg je ustupio Grad Rijeka izdvojit će se 150 tisuća kuna, a edukacija prve skupine nastavnika kreće već ovaj tjedan kako bi od iduće godine taj predmet moglo slušati 800 učenika petog razreda u 31 školi kojima je osnivač PGŽ



Sve osnovne škole čiji je osnivač Primorsko-goranska županija od iduće školske godine uvest će Građanski odgoj i obrazovanje, a riječ je o 31 školi u kojoj će taj predmet slušati 800 učenika 5. razreda – najavila je na jučerašnjem sastanku osnovnoškolskih ravnatelja pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin. Dodajući kako će se iz županijskog proračuna za potrebe uvođenja kurikuluma kojeg je Županiji ustupio Grad Rijeka izdvojiti 150 tisuća kuna, Stilin je pojasnila kako je prvotna ideja bila taj predmet u škole uvoditi etapno, međutim zbog velikog interesa škola uvest će se odmah u sve ustanove.


– Edukacija prve skupine nastavnika koji će provoditi Građanski odgoj i obrazovanje kreće već ovaj tjedan, a radi se o nastavnicima devet škola. Tijekom edukacije učitelji će proći sedam modula. U pripremi je i izrada didaktičkog materijala, odnosno priručnika i ostalog materijala za učenike, a ovo ćemo polugodište iskoristiti za pripremu provedbe tog kurikuluma. Vodimo i dogovore s Gradom Rijekom te Filozofskim fakultetom oko istraživanja koje bi trebalo ispitati zadovoljstvo učenika – najavila je pročelnica.



Županija će za opremanje osnovnih škola ove godine izdvojiti 1,4 milijuna kuna, a većina tih sredstava uložit će se u opremanje novoizgrađenih objekata. Kao jednu od specifičnosti Primorsko-goranske županije pročelnica je izdvojila financiranje školskih programa koji predstavljaju nadstandard. Za tu će se svrhu ove godine iz županijskog proračuna osigurati 1,7 milijuna kuna za osnovne i srednje škole, a takva praksa u ostalim županijama ne postoji. Riječ je o programima koji doprinose kvaliteti odgojno-obrazovnog rada, kao i imidžu škola.





Veliki projekti


Dodajući kako je Županija kao osnivač proteklih godina veća sredstva izdvaja za sustav srednjoškolskog obrazovanja pročelnica je istaknula da se to sada promijenilo te da se najveći kapitalni projekti realiziraju u sustavu osnovnoškolskog obrazovanja te je najavila da će tako do kraja ove godine biti okončana dva velika projekta.


– Radi se o dogradnji Osnovne škole Čavle te rekonstrukciji Područne škole Punat sa školskom sportskom dvoranom. Ove godine u osnovnoškolski se sustav ulaže 32 milijuna kuna, a od toga 9,1 milijun kuna ide upravo za kapitalne projekte. Tu je i izrada projektne dokumentacije za izgradnju nove škole u Marinićima. Vrlo brzo ćemo raspisati natječaj za glavni projekt i vjerujemo da ćemo do kraja ove godine imati građevinsku dozvolu za tu školu. Planiramo započeti i rekonstrukciju Osnovne škole Jelenje-Dražice s izgradnjom školske sportske dvorane. Uskoro kreće i nadogradnja Osnovne škole Dr. Andrije Mohorovičića Matulji za koju imamo građevinsku dozvolu, a počelo se raditi i na pripremi dokumentacije za nadogradnju škole na Rabu. Od 31 škole čiji smo osnivač sedam ih radi u dvije smjene. Vjerujemo da ćemo s ovim kapitalnim ulaganjima postići da većina škola radi prema Državnom pedagoškom standardu koji predviđa da do 2020. godine sve škole rade u jednoj smjeni – kazala je Stilin.


Energetska obnova


Jedan od većih županijskih projekata ove godine energetska je obnova ukupno osam školskih objekata, a jedan od tih objekata je i OŠ Viktora Cara Emina Lovran koja je bila domaćin jučerašnjeg sastanka ravnatelja. Za energetsku obnovu školskih zgrada osigurana su 34 milijuna kuna, dio tih sredstava osiguralo iz EU fondova, a dio će morati osigurati Županija. Riječ je o 12 milijuna kuna koji će se financirati iz kredita te je iz tog razloga Stilin istaknula kako nakon obnove osam zgrada slijedi pauza što se energetske obnove tiče dok se kreditni dug ne isplati.


Energetska obnova obuhvatit će radove na sanaciji krovova, kompletno uređenje fasada i zamjena vanjske stolarije te izmjena unutrašnje rasvjete energetski učinkovitijom na objektima OŠ Viktora Cara Emina Lovran, OŠ Kraljevica, OŠ Frane Petrića Cres, OŠ »Petar Zrinski« Čabar i Srednja škola »Vladimir Nazor« Čabar, OŠ Ivana Rabljanina Rab – zgrada matične škole i Područne škole Barbat, OŠ Ivana Mažuranića Novi Vinodolski i OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko. Sklapanje ugovora s izvođačima radova započet će u travnju, a sami radovi kreću tijekom svibnja i lipnja s rokom dovršetka 18 mjeseci.