Pripreme za zimu

Zbog mogućeg snijega od sutra veći stupanj pripravnosti za područje Gorskog kotara, Šapjana i zaleđe Crikvenice

Darko Pajić

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

 za neposjedovanje zimske opreme, odnosno zimskih guma i lanaca, predviđeno je isključivanje iz prometa na zimskim dionicama i kazne u iznosu od 700 kuna za vozače, odnosno od 5 do 15 tisuća kuna za pravne osobe.



Zbog vremenske prognoze i mogućnosti većih snježnih padalina već od sutra će biti podignut stupanj pripravnosti zimske službe i to za područje Gorskog kotara, Šapjana i u zaleđu Crikvenice.


Zimski uvjeti formalno nastupaju od 15. studenoga i potrajat će do 15. ožujka iduće godine, što znači da od iduće srijede i prometna policija počinje provoditi kontrolu zimske opreme, koja je u navedenom razdoblju obvezna na svim zimskim dionicama prometnica. Kako je na jučerašnjem sastanku Stožera zimske službe Grada Rijeke upozorio Boris Skeledžić, voditelj Službe sigurnosti cestovnog prometa PUPG, za neposjedovanje zimske opreme, odnosno zimskih guma i lanaca, predviđeno je isključivanje iz prometa na zimskim dionicama i kazne u iznosu od 700 kuna za vozače, odnosno od 5 do 15 tisuća kuna za pravne osobe.


– Posebno je važno da vozači posjeduju zimsku opremu, a na našem području najbitnije su zimske dionice na relaciji Rijeka – Zagreb, kako na staroj cesti u Gorskom kotaru, tako i na autocesti Rijeka – Zagreb. Posljednjih godina nismo imali većih problema, zimska služba je vrlo dobro funkcionirala, ali je također činjenica da gotovo nije ni bilo većeg snijega. Naša je obveza biti spremni, dobro komunicirati i brzo reagirati kako bi se što prije mogao normalizirati promet u zimskim uvjetima – kazao je Skeledžić.




Rukovoditelj Stožera zimske službe Grada Rijeke Elio Biasol pojasnio je pravila postupanja u organizaciji zimske službe te između ostalog naglasio kako je prvi prioritet u čišćenju ukupno 118,5 kilometara svih državnih cesta i glavni cestovni pravci bivših županijskih i lokalnih cesta pod upravljanjem Grada Rijeke, kao i sve nerazvrstane ceste po kojim se odvija javni gradski prijevoz. Tu je obveza u roku od 5 do 8 sati od prestanka padalina osigurati prohodnost cesta, odnosno u roku od najviše 12 sati nakon prestanka snježnih padalina, osigurati da na kolniku nema ugaženog snijega pod uvjetom da temperatura zraka nije niža od minus 3 stupnja Celzija.


Također je naglašeno kako je u slučaju jakih snježnih padalina u cijeloj Rijeci na snazi informiranje javnosti o mogućim promjenama u organizaciji gradskog prijevoza. U takvim uvjetima preporuča se starijim osobama da ne izlaze na ulicu. Za potrebe zimske službe i ove godine osigurana je potrebna mehanizacija, kao i materijal za posipanje cesta.