Zapošljavanje žena

“Zaželi” u Ravnoj Gori: Dođite! Nije sramota zatražiti pomoć

Marinko Krmpotić

Program istovremeno rješava problem nezaposlenih osoba i starijih osoba koje se teško nose sa svakodnevnim poslovima



RAVNA GORA – Odnedavno i Općina Ravna Gora sudjeluje u projektu »Bolja budućnost – moja budućnost« u sklopu kojega se nalazi važan »Zaželi – program zapošljavanja žena«. Hvalevrijedan projekt Europskog socijalnog fonda koji je već zaživio diljem Hrvatske nastoji starije ljude spojiti s nezaposlenim ženama, a o čemu se točno radi, objasnila nam je voditeljica projekta u Ravnoj Gori, Romana Mance.


– Budući da su vremena takva da mladi sve više odlaze izvan Hrvatske, a kamoli Gorskog kotara, dolazimo do toga da je sve više domaćinstva na području naše općine u kojima se nalaze isključivo stariji ljudi, pomalo već nemoćni da se brinu sami za sebe. Upravo zbog toga smo se i uključili u ovaj projekt jer, s jedne strane, želimo pomoći našim Ravnogorcima da se ne osjećaju sami te da znaju da im ima tko pomoći. S druge strane, na neko će vrijeme biti zaposlene žene kojima je ovo idealna prilika da pronađu posao na području svoje Općine. Naravno, postoje određeni uvjeti za korištenje besplatne socijalne usluge potpore i podrške.


Tako osoba koja živi u staračkom ili samačkom domaćinstvu treba imati prebivalište na području Općine Ravna Gora i treba biti starija od 65 godina, a pravo na pomoć ostvaruju i osobe mlađe od 65 godina koje su teško pokretne, nepokretne ili se nalaze u nepovoljnom položaju.




Osim toga, pravo na prijavu imaju i osobe koje nemaju sklopljen ugovor o doživotnom uzdržavanju te osobe koje pravo na socijalnu uslugu potpore i podrške osobama u nepovoljnim položaju nisu ili ne mogu ostvariti po drugoj osnovi. Između svih usluga što će biti pružene korisnicima, najviše se naglasak daje na druženje, odnosno na priliku da starije osobe koje žive same dobiju priliku popričati s nekim te se osloniti na njihovu pomoć, objašnjava Romana Mance.


Na njezine se riječi nadovezao i načelnik Općine Mišel Šćuka pozvavši sve stanovnike Općine Ravna Gora da im se jave ako imaju kakva dodatna pitanja.


Rok za prijavu je srijeda, 17. listopada, a Šćuka je već obišao nekoliko domaćinstva i pozvao starije osobe da se prijave za sudjelovanje u ovom projektu. U Općini napominju da nije sramota zatražiti pomoć te da projekt ima višestruku društvenu korist budući da osigurava pomoć starijima, a nezaposlenim Ravnogorkama osigurava zaposlenje.