Ask me

Zahvalnost pacijenata najveća nagrada: Proveli smo dan s volonterima u KBC-u Rijeka

Barbara Čalušić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Lako ih je uočiti po majicama s logom riječkog KBC-a na kojima piše »Ask me«, a pacijenti i posjetitelji najčešće ih zaustavljaju s pitanjima gdje se nalazi određeni odjel i kako do njega doći



RIJEKA – Gotovo mjesec dana desetak volontera u Kliničkom bolničkom centru Rijeka pomaže pacijentima i posjetiteljima u snalaženju na riječkom lokalitetu bolnice. Lako ih je uočiti po majicama s logom riječkog KBC-a na kojima piše »Ask me«, a kako potvrđuju Dorotea Dobrić, Sara Brozić i Milan Korkut, troje volontera s kojima smo razgovarali, pacijenti i posjetitelji najčešće ih zaustavljaju s pitanjima gdje se nalazi određeni odjel i kako do njega doći.


– Željela sam raditi nešto što podrazumijeva direktan kontakt s ljudima, a ovakav način volontiranja je upravo to. Pritom je to specifičan rad s ljudima koji od nas traži određenu vrstu osobnog angažmana jer ovo nije posao koji se radi za novac, objašnjava Sara Brozić, studentica treće godine kroatistike na riječkom Filozofskom fakultetu.


Dorotea Dobrić brucošica je na sanitarnom inženjerstvu na riječkom Medicinskom fakultetu. Na natječaj se prijavila jer, kako kaže, nije htjela da joj najdulje ljeto u životu prođe samo u izlascima i odlascima na plažu.




– Radimo u paru po dva ili tri sata, biramo dane kad smo slobodni i pomažemo ljudima koji nas najčešće pitaju da ih usmjerimo na neki odjel ili kliniku. Zanimljivo je, a hoću li nastaviti s volontiranjem i kad počne faks, ovisi isključivo o tome hoću li volontiranje moći uskladiti s fakultetskim obavezama, kaže Dorotea koja je u ovom trenutku jedna od najmlađih, ali ne i najmlađa volonterka u riječkoj bolnici.


Naime, donedavno je u bolnici uz pristanak roditelja volontirala i 15-godišnjakinja koja je upisala prvi razred riječke Medicinske škole, a naši nam sugovornici potvrđuju da se izvrsno snašla.



S mladima volontiraju i umirovljenici, pa nam se je Milan Korkut duhovito predstavio kao polaznik druge godine magisterija – mirovine.


– Ovdje se čovjek osjeća jako korisno i upravo bih zato pozvao sve umirovljenike, koji to mogu, koji su pokretni i imaju vremena i volje, da sudjeluju u ovakvim programima. Znate, mi penzioneri vam od društva često imamo samo TV, četiri zida i eventualno psa, a za ispunjen život čovjeku uvijek treba da se osjeća korisnim.


Ovdje u bolnici se doista osjećam korisnim, a zahvalnost pacijenata kojima pomognemo, naša je najveća nagrada, kaže Korkut koji u programu volontiranja sudjeluje od samog početka i za njega ima same pohvale.


Novi natječaji do kraja godine


U KBC-u Rijeka, kao i u većini bolnica već niz godina postoji praksa volontiranja, no ona se dosad organizirala u suradnji s raznim udrugama, a ovo je prvi put da bolnica pokreće ovakav projekt.


Jedan od mentora u projektu je Ivica Trlin koji je volontere upoznao sa svakim centimetrom bolnice i uputio ih u sve prečace kojima se najbrže i najlakše prolazi složenim labirintom koji povezuje zgrade riječkog lokaliteta.


– U bolnici radim 25 godina i poznajem svaki njezin dio. Često sam mentor u ovakvim projektima i mogu reći da su se naši volonteri jako dobro snašli, tvrdi Trlin.


U prvom krugu natječaja za volontiranje u riječkoj bolnci prijavilo se 40-ak zainteresiranih kandidata, od čega ih je izabrano deset. Do kraja godine bolnica će organizirati nove natječaje, no plan je da volonteri u budućnosti pomažu pacijentima i na druga dva lokaliteta, kao i na bolničkim odjelima.