Sjećanja

Zadnja svirka prije ljetne pauze: Milenijska fotka udruge LP Rock

Ico Mikuličić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA » Čekaj, ča ono na bubnjevima ni Andrija Vitezić, riječki pročelnik za gospodarstvo – pita iznenađeno jedan od posjetitelja koncerta bivših rockera na Botelu Marina. Pa on ti je stari rocker, odgovara poznanik. Bome kako praše, on i njegovi Kristali, ne mora brinuti za posao. Ako mu istekne politički mandat, mogu ponovno na svirku, komentira posjetitelj. 


  Kristali su bili jedan od sedam bendova koji su vrlo uspješno svirali na posljednjem koncertu bivših rockera, pred ljetnju pauzu. Kristali su se tek nedavno ponovno okupili. Uspješeno se predstavila i novo oformljena grupa Whitehead na čelu s poznatim Davorom Toljom. Nastupilo je i još pet grupa koji su i ranije nastupali. Posjetitelji su bili jako zadovoljni svirkom i zabavom pa su koncert i zabava potrajala do dugo u noć… 


  Okupljanja i koncerti nekadašnjih rockera na riječkom Botelu Marina postaju pravi kulturološki fenomen. Mjesto sreće i odlične zabave na kom sve više ljudi virtualno putuje u mnogo sretnije vrijeme riječke Nafte, Tenisa Viktor Cara Emina i drugih poznatih plesnjaka tog vremena. 




  Marina je postala kao neko imaginarno skladište sjetnih i sretnih uspomena. Na njemu se ponovo susreću stari prijatelji i iz zaborava se izvlače sjećanja na zgode i događaje mladosti pa i bivše simpatije i ljubavi. Uz mnogo smijeha prisjeća se vremena Husara, Mustafe, Majmunskog otoka, i drugih kultnih mjesta ondašnje Rijeke. Iako neki te godine danas pokušavaju karakterizirati mračnim godinama ondašnjeg sustava, mnogi ni danas nisu sretni što je netko upalio svjetlo, ako je to trebalo biti ovako kao se danas živi… 


  Onih koji danas rado odlaze na ovakva virtualna putovanja u sjećanja mladosti je svakog dana sve više. Pokazalo je je to i prekjučerašnje okupljanje i koncert na kom je opet bilo pretjesno. Brod je bio pun i prije 19 sati iako su koncert i ples trebali početi tek u 19.30 sati. Organizatori su iz sigurnosnih razloga zato već pola sata prije početka bili prisiljeni zatvoriti ulaz. Oni koji su prekasno došli strpljivo su čekali da netko kasnije izađe da bi ušli na njegovo mjesto. 


  Prije koncerta na poznatim riječkim stepenicama kod Hotela Bonavia spektakularnom grupnom – kako se to danas popularno kaže »milenijskom« – fotografijom članova, ovjekovječila se udruga riječkih rockera LP Rock. Ta će fotografija biti naslovnica budućeg kalendara u kojem će na 12 mjeseci biti razvrstane slike riječkih rokera koji sada u raznim novofrmiranim bendovima vrlo uspješno štuju muziku, plesnjake i riječko vrijeme 60–tih i 70–tih.


   Stepenice ispred Bonavije su simbolično izabrali članovi, na prijedlog kolege, »dvorskog fotografa« Ante Škorobonje i to kao sredine puta između njihovih kultnih mjesta – nekadašnjeg kluba Husar u kojem je 60-tih sve počelo i botela Marina, današnje baze rockera. Mlađi i ne znaju da je Ante Škorobonja, umirovljeni riječkog liječnik i sveučilišni profesor na Medicinskom fakultetu, ujedno i vjerojatno prvi rock fotograf u bivšoj državi koji je pratio Uragane i druge riječke bendove.