Ljetna noć Kantride

Zabava u Morskom prascu: Srdelice i Kantridersi za užitak ljetne noći

Edi Prodan

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina



Prva ljetna Noć Kantride na popularnom okupljalištu Srdelice i Kantridersi za užitak ljetne noći Ono što je također karakteristika zabave na Prascu, sve su generacije i profesije okupljene na jednom mjestu. I svi su se jednako, odlično zabavljali 


Ovo je čudo, pa ovdje ima više gostiju nego na svim opatijskim terasama zajedno! Bilo je to iskreni komentar društva koje je na Kantridu, na plažu na kojoj se nalazi Morski prasac pristiglo iz obližnje metropole turizma, a predvodio ga je Željko Dijan, iskusni hotelijer, između ostalog svojevremeno i direktor opatijskog »Kvarnera«. S obzirom da se u iznimno toploj subotnjoj večeri odvijala prva ljetna Noć Kantride s kultnim Kantridersima, nešto se tako možda i moglo očekivati. No da će već u prvoj ovosezonskoj bitki željeni »novi hrvatski turizam«, koji promovira vlasnik Morskog prasca Damir Čargonja Čarli, odnijeti tako uvjerljivu pobjedu, ipak nije bilo baš očekivano.


Pun k’o šipak 


Prostor se ispred lokala počeo brzo puniti već iza 21 sat, da bi se oko 22.30 sati, kad su Kantridersi krenuli sa svirkom ispunilo doslovno sve klupe, stolice posložene uz šank i na svim slobodnim mjestima, dok je posebno impresivno izgledala plaža potpuno prekrivena društvima okupljenim u većim ili manjim grupama okupila. I svi su beskrajno uživali. U ljetnoj noći, dobroj glazbi ali i zanimljivoj gastronomiji. Ono što je dodatna tradicija, i za hrvatske turističke prilike apsolutna nepoznanica, Noći Kantride na Prascu karakterizira besplatna hrana. Da, znamo da zvuči nevjerojatno, k tome nije riječ o nekom »junk foodu« već o najsvježijim mogućim srdelama, koji sat tek prije izvađenim iz mora. Čarli ih dijeli jer želi istaknuti posebitosti primorske gastronomije, njezinu silno guštnu jednostavnost. Stoga pohvale Dadi Novakoviću koji je u vrelini noći i u popriličnoj gužvi koja je vladala, satima frigao desetke kilograma slasnih ribica, sredelica, golčića.




Kantridersi. Zbog čega su toliko omiljeni? Prije i iznad svega zbog zarazne iskrenosti kojom prilaze svom poslu. Pa zatim zbog glazbenog raspona koji nitko, baš nitko nije u stanju odsvirati. Krenuli su recimo sa setom talijanskih pjesma, pa i onih vrlo zahtjevnih napolitanskih, prošetali hrvatskom estradom, domaćim i stranim rock i pop standardima da bi kulminacija večeri, već debelo u nedjelji, bila sa setom pjesama posvećenih »Rijeci«, tim više jer je dio Armade direktno iz Kranja stigao na Prasca.


Posebno je ugodan trenut večeri bio kad su Kantridersi ispunili glazbenu želju Ani Jelinić koja nakon toga nije dugo prestala plesati iako od najranije dobi ima cerebralnu paralizu. No, kad se spoje njezin unikatni voljni moment i sjajna atmosfera by Kantriders – sve je moguće.


I mladi, i stari 


Ono što je također karakteristika zabave na Prascu, sve su generacije, i profesije okupljene na jednom mjestu. Primjera je bilo niz, jedan od njih recimo i obitelj Aramisa Naglića – uz suprugu Sandru, tu je bio i mlađi sin David. I svi su se jednako, odlično zabavljali. Guštao je u svemu i dr. Harry Nikolić, predstojnik klinike za dječju kirurgiju Dječje bolnice Kantrida, čitav niz profesora, primjerice Nikola Petković, profesor na riječkim Kulturalnim studijima i predsjednik Hrvatskog društva pisaca, da o umjetničkoj ekipi koju je predvodila »domaća« Tajči Čekada, a zadnji joj je uvid dao kipar i scenograf HNK Ivana pl. Zajca Željko Kranjčević Winter, ili novinarskoj i PR postavi ne ni zborimo. Ono što svakako ističemo kao dodatni razlog dobre vibre na »Prascu« jest i činjenica da je uvijek rezolutni i beskompromisni Mićo Antolović također – nije imao primjedbi.


Kad je nova fešta na »Prascu«? Možda ih bolje ne najavljivati. Oni koji tamo dolaze ionako će putem posebnih emocionalnih »šifri« sve na vrijeme saznati.