14. Grobnička balinjerada

Za sve zaljubljenike u maske i brzinu: Veseli Grobnički pir sjurio se do pobjede

Sanja Gašpert



Ekipa Grobnički pir pobjednik je ovogodišnje, 14. Grobničke balinjerade, maškarane manifestacije održane u Jelenju u sklopu programa Maškare u Jelenju, u organizaciji Jelenskih maškara i u suradnji s Turističkom zajednicom općine Jelenje te pod pokroviteljstvom Općine Jelenje. Drugo mjesto pripalo je Restoranu Braća Baljini, a treće Sakramenskim Lego Junačinama.


Tradicionalna poslastica i centralno događanje na Grobnišćini za sve zaljubljenike u maske i brzinu i ove je godine okupilo originalne karete i alegorijska kola, koji su svoju maštovitost i brzinu pokazati mnogobrojnim mještanima. Četrnaesta Grobnička balinjerada okupila je dvanaest sudionika, grupa i pojedinaca s područja Grobnika i okolice – Žensku ekipu Betmen Zborovičke, Sakramenske Lego Junačine, Mehaničare s Črnega kamika, Direkt va žilu, Pobješnjelog Pohumca, Sakakove, Grobnički pir, Rukometaše – Indijance, Restoran Braća Baljini, Lopove, Spider Mana i Pohumsku pivnicu.


Idemo se spustiti





Bilo je tu raznih balinjera ili karetića, kako ih nazivaju po domaći, koje su vozili i oni najmlađi, ali i stariji maškaroni. Zajedničko svima njima bilo je da su se hrabro spustili iz centra Jelenja prema Dražicama, do mosta na Sušici. Organizirane su dvije vožnje, a osim u centru Jelenja, gdje je bio start, mnoštvo mještana sudionike balinjerade pratilo je i na cilju. Pored pehara za prvonagrađene, ostali sudionici balinjerade dobili su medalje i zahvalnice.



– Četrnaestu godinu za redom organiziramo Grobničku balinjeradu i sljedeće godine imat ćemo jubilarnu, 15. po redu. Sve je počelo iz zafrkancije, onako usput, rekli smo »idemo se spustiti«, par nas i evo, nastavilo se i održava svih ovih godina. Prve dvije godine imali smo malo ekipa, par njih, a već od treće godine Grobnička balinjerada je postala službena maškarana manifestacija, uvrštena u kalendar pusnih događanja na Grobnišćini. To nas veseli jer smo uspjeli u namjeri – obnoviti tradiciju i običaje, pokazati mlađim naraštajima kako smo se to nekada mi zabavljali kao djeca, kada smo se iz zabave spuštali na karetima, kazao je predsjednik Jelenskih maškara Boris Superina, dodajući kako je želja organizatora bila i da doprinese maškaranom ugođaju na jelenjskom području.


Općina Jelenje od početka podržava Grobničku balinjeradu, a tako je i ove godine.



Sve kreativniji


– Veseli me da se ova manifestacija održala svih proteklih godina. I ja sam se kao dijete često zabavljao na ovaj način, to nam je bila svakodnevnica. To je naša tradicija, običaji, treba to prikazati javnosti. Vidimo da su mještani to prihvatili jer ih je iz godine u godinu sve više koji dolaze promatrati balinjeradu. Veseli me što su i ekipe sa svojim karetima i alegorijskim kolima iz godine u godinu sve kreativniji i maštovitiji, ali i što je među ekipama i djece, istaknuo je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.