Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Ispis članka: ZEMLJA ZA DUŽNIKE Niste plaćali račune? HT i Čistoća brišu dugove, pogledajte tko sve može zatražiti otpis - Novi List

NoviList.hr

ZEMLJA ZA DUŽNIKE Niste plaćali račune? HT i Čistoća brišu dugove, pogledajte tko sve može zatražiti otpis

Odlična vijest za neplatiše

18. rujan 2018 21:24

Napisali: Ljiljana Hlača , P. N.

ZEMLJA ZA DUŽNIKE Niste plaćali račune? HT i Čistoća brišu dugove, pogledajte tko sve može zatražiti otpis

Građani koji HT-u duguju do 2.500 kuna mogu u idućih mjesec dana od Hrvatskog telekoma (HT) zatražiti oprost duga, objavio je HT na svojim internetskim stranicama.
HT se, kako se navodi, na temelju Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama odlučio pridružiti odluci Vlade o otpisu dugova fizičkim osobama.
HT poziva dužnike koji ispunjavaju uvjete za otpis duga da podnesu zahtjev u roku od 30 dana od dana objave svoje odluke na webu, odnosno od ponedjeljka, 17. rujna.
Otpis duga odobrit će se dužnicima za čiji se dug prema HT-u 31. 12. 2017. provodila ovrha na novčanim sredstvima po računu korisnika – dužnika i koja se na dan objave odluke još uvijek provodi.
Drugi je kriterij da se radi o dugu korisnika – dužnika čiji ukupan dug prema HT-u po osnovi glavnice i troškova ne premašuje iznos od 2.500 kuna, a treći da se radi o dužnicima koji su primatelji jedne od novčanih naknada iz sustava socijalne skrbi (zajamčena minimalna naknada, pomoć za uzdržavanje, osobna invalidnina).
Otpis se provodi isključivo na temelju zahtjeva korisnika – dužnika.
Zahtjev se u pisanom obliku, na propisanom obrascu, podnosi preporučenom poštom ili neposredno odvjetničkom uredu koji zastupa HT u konkretnom predmetu.
Obrazac zahtjeva za otpis duga može se pronaći na web stranicama HT-a ili u T-Centrima.
Potvrdu o priznavanju prava na zajamčenu minimalnu naknadu, pomoć za uzdržavanje ili osobnu invalidninu korisnik – dužnik može pribaviti u nadležnom Centru za socijalnu skrb te je u izvorniku prilaže uz popunjeni obrazac zahtjeva za otpis duga.

I KD Čistoća oprašta 

 Komunalno društvo Čistoća objavilo je javni poziv fizičkim osobama za podnošenje zahtjeva za otpis duga koji je u visini najviše do 5.000 kuna na ime glavnice duga i troškova, uvećano za pripadajuće kamate obračunate do dana podnošenja zahtjeva. Otpis se provodi temeljem Zakona o otpisu duga koji je donesen u srpnju 2018. godine, a rok za javljanje je 30 dana od ove objave.
– Zahtjev za otpis duga dužnik to jest fizička osoba može podnijeti isključivo za dospjeli dug za koji se na dan 31. prosinca 2017. godine provodila ovrha na novčanim sredstvima po računima dužnika i koja se na dan stupanja na snagu Zakona o otpisu dugova fizičkih osoba, odnosno na dan 21. srpnja 2018. godine još uvijek provodi, dalje saznajemo.
Zahtjev se podnosi u pisanom obliku i mora sadržavati ime i prezime, adresu i OIB dužnika. Uz navedeno, osoba obavezno prilaže ispis podataka iz Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje kojeg izdaje Financijska agencija (FINA). Dokumente treba poslati ili osobno donijeti u KD Čistoća. Adresa je Dolac 14.